Volledig scherm
Litvinenko stierf in 2006 na een vreselijke doodstrijd van drie weken. © Brunopress

'Vergiftigde Russische spion Litvinenko was triple agent'

Alexander Litvinenko, de Russische spion die in 2006 op gruwelijke wijze vergiftigd werd in Londen, was niet enkel een 'double agent', maar zelfs een 'triple agent'.

Volledig scherm
Marina Litvinenko. © ap

Litvinenko (43) was op de vlucht voor het Poetin-regime. Op zijn sterfbed verklaarde de spion dat hij was vergiftigd in opdracht van het Kremlin, in het bijzonder de Russische president Vladimir Poetin.

Litvinenko spioneerde voor MI6 (de Britse geheime dienst) en had als taak de Spaanse inlichtingendiensten te helpen bij een onderzoek naar de Russische maffia. Hij was dus eigenlijk een 'triple agent'. Wellicht hebben de Russen hem daarom vergiftigd met het radioactieve polonium-210. Rusland ontkent echter in alle toonaarden de voormalige Russische spion te hebben vergiftigd. Groot-Brittannië is bezig met een onderzoek naar de dood van Litvinenko.

Russische activiteiten in Europa
Via Litvinenko wilden de Britse en de Spaanse inlichtingendiensten meer weten over de Russische activiteiten in Europa. Onder meer hun manier van werken en hun banden met de politieke en criminele wereld interesseerde hen. Verder wilden ze ook waken over de Russische bannelingen die zich in het Verenigd Koninkrijk gevestigd hadden.

Scotland Yard verdenkt Andrei Lugovoy en Dimitry Kovtun ervan betrokken te zijn bij in de moord en Londen heeft al de uitlevering van de twee geheime agenten gevraagd aan Moskou. Lugovoy, tegenwoordig een parlementslid in Rusland, at ook al van twee walletjes. Terwijl hij informatie over de Russische maffia doorspeelde aan MI6, was hij ook bezig met de moord op Litvinenko, mogelijk om zijn dubbelrol niet te verraden. De activiteiten van Litvinenko waren blijkbaar te gevaarlijk geworden voor het Kremlin. Hij zou informatie hebben over de nauwe banden tussen de Russische maffia en het Kremlin.

'Martin'
Het zou de reden zijn waarom hij in november 2006 werd vergiftigd. De advocaat van Marina, de weduwe van Litvinenko, verklaarde gisteren dat de spion via een tussenpersoon van MI6 met codenaam 'Martin' informatie doorspeelde tegen betaling. Tijdens zijn verschrikkelijke, drie weken durende doodstrijd weigerde de spion toe te geven dat hij voor MI6 werkte, maar hij speelde de recherche wel het gsm-nummer van 'Martin' door.

Volgens advocaat Ben Emmerson werkte Litvinenko tegelijk voor de Spaanse inlichtingendienst. Daar was zijn contact 'Uri'. Ook de Spanjaarden kregen via hem geheime informatie over de activiteiten van de Russische maffia in Spanje. Na de hoorzitting liet Maria Litvinenko weten dat ze hoopte dat een volledig onderzoek haar vragen zal beantwoorden over de betrokkenheid van Moskou bij de moord op haar man. Dat onderzoek begint op 1 mei.