Volledig scherm
PREMIUM
Het graf van CDU-politicus Walter Lübcke in Wolfhagen-Istha. © Chris van Mersbergen

Verhoudingen in Duitsland op scherp: ‘Ik maak me grote zorgen’

ReportageWaar moet het heen met Duitsland? Verslag uit een land dat na een bewogen zomer worstelt met een politieke moord, een miljoen vluchtelingen, oprukkend rechts. Kortom: met zichzelf. ,,Ik ben radeloos.’’

De steen is nog niet geplaatst, dus vooralsnog heeft Walter Lübcke een eenvoudig graf. Midden op de lieflijk groene begraafplaats in het dorpje Wolfhagen-Istha staat een smal houten kruis, met een ovalen plaatje: dr. Walter Lübcke, 22.08.1953 - 02.06.2019. Op het grafbed liggen bloemen; roze rozen, schildzaad, lavendel, rode zonnehoed. Daarvoor een rijtje waxinelichthouders, beplakt met inmiddels verregende papiertjes. Woedende en lieve woorden die langzaam vervagen, als uitgelopen make-up na een huilbui.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.