Volledig scherm
De verlamde Fransman Vincent Lambert. © AFP

Verlamde Fransman mag ondanks protest van zijn ouders nu echt sterven

Na een jarenlange juridische strijd is de behandeling van de verlamde Fransman Vincent Lambert gestopt, waardoor hij in de komende dagen zal overlijden. Zijn vrouw en broers en zussen zijn opgelucht, maar de ouders van Lambert protesteren hevig. „Ik wil mijn zoon zien voordat hij gaat slapen.”

De 42-jarige man wordt sinds een motorongeluk in 2008 kunstmatig in leven gehouden, maar dat is vanaf vandaag voorbij. De artsen hebben de behandeling per direct gestopt. Een beschamend besluit, zeggen de ouders van Vincent Lambert. Vooral het idee dat hun kind geen eten en drinken meer krijgt roept weerstand bij ze op, omdat Lambert volgens hen nu 'van honger en dorst’ zal sterven. Ook hebben ze hun kind naar eigen zeggen niet eens meer kunnen omhelzen. Moeder Viviane is woedend en verdrietig: „Ze zijn monsters. Ik wil mijn zoon zien voordat hij gaat slapen.”

De zaak leidt tot veel ophef in Frankrijk. Zo bestempelde de Franse tak van de katholieke kerk de beslissing als een vorm van euthanasie, wat verboden is in het land. En afgelopen weekend kwamen betogers bijeen om tegen het stopzetten van de behandeling te protesteren. 

Ook politici mengen zich in de discussie over de verlamde Fransman. François-Xavier Bellamy van de rechtse oppositiepartij Les Républicains zegt ‘de haast’ waarmee de behandeling van Lambert wordt gestaakt niet te begrijpen. Zo’n 1500 andere Franse patiënten zouden in een vergelijkbare toestand verkeren.

De ouders hebben een beroep gedaan op president Emmanuel Macron. De lijsttrekker van zijn partij bij de Europese verkiezingen, Nathalie Loiseau, stelt echter dat een staatshoofd niet bij machte is een uitspraak van de rechter terug te draaien.

Jarenlange strijd

Binnen de familie van Lambert heerste jarenlang grote verdeeldheid. De vrouw en de broers en zussen van Lambert wilden de behandeling laten stoppen, zijn ouders probeerden dat uit alle macht te voorkomen. De juridische strijd bracht hen uiteindelijk zelfs tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat in 2015 tot de beslissing kwam dat de behandeling gestaakt mocht worden. Daarmee werd de uitspraak van de hoogste Franse rechters van een jaar eerder gevolgd.

De ouders van Lambert protesteerden hiertegen. Zij stelden dat een nieuwe beslissing nodig was, omdat hun zoon een nieuwe behandelend arts had gekregen en er ontwikkelingen waren in zijn medische toestand. Dat zorgde voor vertraging in de zaak. Uiteindelijk bleek het protest tevergeefs, want vorige maand bepaalde de Franse Raad van State dat de behandeling toch stopgezet mocht worden.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.