Volledig scherm
De Amerikaanse ambassade in Havana. © EPA

‘Vermeende geluidsaanvallen op ambassade VS in Cuba veroorzaakt door krekels’

De mysterieuze ‘geluidsaanvallen’ op Amerikaanse en Canadese diplomaten in Cuba zijn afkomstig van bronstige krekels. Dat beweren twee biologen die een opname van zo’n vermeende aanval met geluidsgolven onderzochten, schrijft The New York Times.

In november 2016 meldden Amerikaanse diplomaten in Cuba voor het eerst klachten over doordringend, snerpend lawaai dat ze hoorden en waarna ze gezondheidsproblemen kregen als hoofdpijn, duizeligheid, gehoorverlies en concentratiestoornissen.

Meer dan twintig diplomaten werden onderzocht. Bij sommigen van hen werden tekenen van een hersenschudding of van andere hersenletsels vastgesteld. Er werd aanvankelijk gedacht aan een soort van ultrasonisch wapen, dat de Cubanen zouden inzetten tegen de diplomaten van de Amerikaanse ambassade, maar dat zou de hersenschade niet kunnen verklaren.

Lees door onder de opnames.

De VS trokken meer dan de helft van het personeel op de ambassade terug uit Havana. Er ontstond internationale heisa rond de vermeende ‘aanvallen op de gezondheid’. Er dook ook een geluidsopname van op, die verspreid werd door persagentschap AP.

Vanaf het begin werd het geluid omschreven als iets wat leek op het getjirp van krekels. Volgens twee wetenschappers die de opname analyseerden, is dat ook exact wat het is: het geluid van mannelijke krekels in paringstijd. Dat lieten Alexander Stubbs van de University of California in Berkeley en Fernando Montealegre-Z van de University of Lincoln in Engeland afgelopen week weten.

Volledig scherm
© AFP

Schade onzeker

,,Er is veel discussie in de medische wereld over welke fysieke schade deze personen opgelopen hebben, als daar al sprake van is”, zei Stubbs tegen The New York Times. ,,Het enige dat ik redelijk zeker kan zeggen is dat de AP-opname er een van een krekel is, en we denken ook te weten over welke soort het gaat.”

Dat zou dan de ‘anurogryllus celerinictus’ of de Caraïbische kortstaartkrekel zijn. De mannelijke krekel van de bewuste soort uit het Caribisch gebied brengt een hoog en erg luid piepgeluid van overwegend 6,9 kHz voort.

De twee onderzoekers voegden eraan toe dat hun bevindingen niet noodzakelijk betekenen dat de diplomaten niet aangevallen werden, wél dat het zeker niet om een audiowapen ging, zoals eerder werd gesuggereerd. ,,Het is goed mogelijk dat ze ziek werden door iets wat totaal niets met een geluidsaanval te maken heeft of dat ze op een andere manier geviseerd werden”, aldus Stubbs.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma
    Update

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde op dezelfde dag als de afscheidsceremonie van zijn overleden oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.