Vermiste Joey Hoffmann gevonden, geen sporen van geweld op lichaam

VideoDe Turkse politie heeft het levenloze lichaam van de 21-jarige Joey Hoffmann uit Haaksbergen gevonden in een opgedroogde rivierbedding bij de Turkse plaats Narlikuyu. Op de vindplaats was nog niet eerder gezocht.

Het lichaam werd vanmorgen rond half acht aangetroffen door twee honden van de Turkse politie en lag bij een rots, in de buurt van een steengroeve die door de lokale bevolking als vuilstortplaats wordt gebruikt. De afgelegen plek ligt op een klein uur lopen van een hoofdweg met druk verkeer, in het gebied waar Joey voor het laatst werd gezien.

Volgens de hondengeleiders lijkt het erop dat Joey een natuurlijke dood is gestorven, meldt verslaggever Peter Winterman vanuit Turkije. Het lichaam van Joey is volgens een agent ter plaatse  in 'zeer goede staat' aangetroffen: er zijn geen zichtbare sporen van messteken of een schotwond. Sectie op het lichaam moet echter nog volgen. Hieruit zal de doodsoorzaak moeten blijken. Het lichaam van Joey is inmiddels geborgen en wordt naar de Turkse plaats Silifke gebracht, waar de sectie zal plaatsvinden. 

Familie

De politie Overijssel schrijft op Twitter dat ze op verzoek van de Turkse politie de familie van Joey heeft geïnformeerd dat er een lichaam is aangetroffen. 'Er wordt verder onderzoek gedaan door de Turkse politie, daar doen wij geen woordvoering over', aldus de politie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen mededelingen gedaan over de dood van Joey. De Nederlandse ambassade in Turkije verwijst voor alle informatie door naar Buitenlandse Zaken. 

Joey werd sinds 8 juli vermist. Hij had op de dag van zijn verdwijning ruzie met zijn reisgenoot Derya Breukers (26). Zij kampeerde op dat moment met haar man Björn (34) in de omgeving van Silifke, waar nu ook het lichaam van Joey is gevonden. Joey zou hen helpen een huis te bouwen in Narlikuyu. De rol van het stel uit Haaksbergen in de vermissing en de dood van Joey is onduidelijk. Ook onduidelijk is of Joey het slachtoffer is van een misdrijf, een noodlottig ongeval of iets heel anders. Feit is dat zijn reisgenoten Björn en Derya Turkije voorlopig niet mogen verlaten en dat zij worden gehoord door de Turkse politie. Op dit moment verblijft het stel ook in Narlikuyu, dichtbij de plek waar Joey is gevonden. 

Lees verder onder de foto's.

Volledig scherm
Hulpdiensten verplaatsen in de omgeving van Narlikuyu een lijkzak met daarin vermoedelijk het lichaam van Joey Hoffmann. © ANP
Volledig scherm
De vermiste Joey Hoffmann (22) © Facebook Joey Hoffmann

Heimwee

Vanaf 8 juli, de dag dat Joey in de stad Adana op het vliegveld terug naar Nederland zou stappen, is er niets meer van hem vernomen. ,,Hij had heimwee en wilde naar huis'', vertelt een goede vriend van hem, Thomas. Maar Joey lijkt nooit op de luchthaven te zijn geweest. Ook is zijn pinpas niet meer gebruikt. Op 17 juli is Joey als vermist opgegeven in Nederland. Pas begin augustus startte de politie in Silifke – na de komst van Nederlandse journalisten én de broer van Joey – een groot onderzoek.

Na zijn verdwijning brachten Björn en Derya nog zo’n twee weken door in de Zuid-Turkse stad Tarsus. Ze verbleven daar in het huis van de oma van Derya, die op dat moment in Nederland was. 

Zoekhonden

Een team van de Nederlandse zoekhondenstichting Signi kwam zaterdag aan in Turkije. Dat gebeurde op eigen initiatief, maar wel in overleg met de familie en met de Turkse en Nederlandse politie. De woordvoerder van stichting Signi Zoekhonden zei vanmorgen: ,,Wij hebben helaas niet meegeholpen in de zoektocht naar Joey Hoffmann. We hadden vandaag om half 10 een bespreking om mee te gaan helpen zoeken. Daarvoor zou de Turkse politie nog zoeken in een gebied waar ze nog niet waren geweest. En met resultaat. Mooi dat hij gevonden is.''

De Turkse politie heeft naar eigen zeggen alles gedaan om de vermiste Joey te vinden. Daarvan is ook de Nederlandse politie overtuigd. Toch rammelde het onderzoek naar de mysterieuze verdwijning op bepaalde punten.

Volledig scherm
Het lichaam van de vermiste Joey werd gevonden in een opgedroogde rivierbedding bij de Turkse plaats Narlikuyu © Google Maps
Volledig scherm
Het lichaam van Joey is vanmorgen rond half 8 aangetroffen. © Peter Winterman