Volledig scherm
Agenten nabij de plek waar de verdachte werd neergeschoten in Subirats. © AP / Fotobewerking AD

Vermoedelijke dader aanslag Barcelona doodgeschoten

Younes Abouyaaqoub, de vermoedelijke hoofddader van de aanslag in Barcelona, is vandaag doodgeschoten. Dat meldt de lokale politie. 

Volledig scherm
© Infografieken Nederland

Volgens verslaggever Edwin Winkels lijkt de neergeschoten terreurverdachte dood op straat te liggen. Experts onderzoeken met een robot of een bomgordel die hij op zijn lichaam droeg echt is. De Catalaanse politie bevestigde via Twitter het neerschieten van Abouyaaqoub in Subirats, een gemeente in de wijnstreek Penedes op tientallen kilometers van Barcelona. Volgens lokale krant La Vanguardia zouden twee oplettende inwoners hem hebben herkend en de politie hebben ingeschakeld. Agenten waren snel ter plaatse.

De politie verspreidde vandaag nog foto's van de verdachte in de hoop hem op te sporen. De 22-jarige Abouyaaqoub is aangewezen als verdachte op basis van getuigenverklaringen en videobeelden waarop te zien is dat hij vlak na de aanslag over de Ramblas loopt. In het busje waarmee de aanslag is gepleegd zijn sporen gevonden die wijzen op zijn betrokkenheid. Ook zou hij een van de personen zijn die het bestelbusje huurde. De man was hoogstwaarschijnlijk de enige inzittende van het busje op het moment van de aanslag.

Twaalf verdachten

Abouyaaqoub was de enige van de twaalf verdachten van de aanslagen in Barcelona en Cambrils die nog werd gezocht. De andere verdachten zijn aangehouden, doodgeschoten door de politie of omgekomen door een explosie in een woning in Alcanar ten zuiden van Barcelona. Ondanks dit zet de Spaanse politie het onderzoek naar de terreurcel door.

De Catalaanse politie maakte vanavond bekend dat ook de controversiële imam Abdelbaki Es Satty bij de explosie is omgekomen. Hij zou de hoofdverantwoordelijke zijn voor de radicalisering van de jonge daders van de aanslagen.

In Barcelona vielen afgelopen week vijftien doden en raakten meer dan honderd mensen gewond toen ze op de populaire straat La Rambla door een bestelbusje werden aangereden. De daders van de aanslag in Barcelona waren al maanden in Alcanar bezig met de voorbereidingen voor hun terreurdaad. 

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.