Volledig scherm
Links de vermoorde Kim Jong-nam, rechts zijn halfbroer, de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. © AP

‘Vermoorde halfbroer van Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un was spion voor CIA’

De vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was volgens The Wall Street Journal een informant van de CIA. Dat meldt de krant op basis van anonieme bronnen. De halfbroer, Kim Jong-nam, werd in 2017 in Maleisië vergiftigd met dodelijk zenuwgas op het vliegveld van Kuala Lumpur.

De krant stelt dat Kim Jong-nam waarschijnlijk niet veel nuttige informatie zal hebben gehad voor de Amerikaanse geheime dienst CIA, omdat hij jarenlang buiten Noord-Korea had gewoond. Toch zou hij onder meer voor een afspraak met zijn CIA-contact in februari 2017 naar Maleisië gereisd zijn. Op de dag van zijn dood zou deze ontmoeting plaats hebben moeten vinden. 

De toen 45-jarige Kim Jong-nam kwam begin 2017 om het leven na een aanval op het vliegveld van Kuala Lumpur. Twee vrouwen smeerden het giftige zenuwgas VX in zijn gezicht, waar hij vervolgens aan overleed. Later verklaarden de vrouwen dat hen was verteld dat het om een grap ging voor een televisieprogramma. 

Op de vlucht voor Noord-Korea

De halfbroer van Kim Jong-un zou de opvolging van zijn vader zijn afgenomen toen hij in 2001 met een vals Dominicaans paspoort probeerde om Japan in te komen. Kim Jong-nam verklaarde na afloop dat hij graag een bezoek had willen brengen aan Disneyland.

Jong-nam is de zoon van Song Hye-rim, een maîtresse van zijn vader Kim Jong-il. Zijn vader wilde hem vervolgen omdat hij vreesde dat Kim Jong-nam de opvolging door zijn halfbroer zou dwarsbomen. De 45-jarige halfbroer zou sindsdien voor zijn vaderland op de vlucht zijn. In 2014 verklaarde hij te vrezen voor zijn leven.

Noord-Korea heeft altijd ontkend achter de moord op Kim Jong-nam te zitten.