Inwoners van Malta plaatsten op de eerste verjaardag van Galizia’s sterfdag, op 16 oktober 2017, bloemen, foto's en kaarsjes om haar te herdenken bij het gerechtsgebouw in Valetta.
Volledig scherm
Inwoners van Malta plaatsten op de eerste verjaardag van Galizia’s sterfdag, op 16 oktober 2017, bloemen, foto's en kaarsjes om haar te herdenken bij het gerechtsgebouw in Valetta. © REUTERS

Vermoorde journaliste Malta: premier zwicht voor roep om onafhankelijk onderzoek

De Maltese premier Joseph Muscat heeft een onafhankelijk onderzoek gelast naar de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia (53). Daarmee zwicht hij voor druk van haar familie én van de Raad van Europa. De kritische blogster kwam in oktober 2017 om het leven bij een autobomaanslag.

  1. Wie de grens tussen Kosovo en Servië overgaat, krijgt stickers om nationale symbolen af te plakken
    PREMIUM
    Kentekenplaatruzie

    Wie de grens tussen Kosovo en Servië overgaat, krijgt stickers om nationale symbolen af te plakken

    Chauffeur Dragan Andjelkovic bukt voorover bij de voorkant van zijn bus en begint de stickers van zijn Kosovaarse nummerplaat af te peuteren. ,,Vergeten eraf te halen”, mompelt hij. De plakkers bedekken de letters RKS (Republiek Kosovo) en het wapen uit de Kosovaarse vlag. ,,Nee joh, laat zitten, je gaat zo weer de grens over en dan moeten ze er weer op”, zegt zijn collega van de bus ernaast. Net als Andjelkovic begint hij om 14.45 uur aan zijn rit naar de Servische hoofdstad Belgrado, maar dan in een bus met Servische kentekenplaten. Ook daarop prijken twee stickers: om de letters SRB en het wapen uit de vlag onzichtbaar te maken. Straks aan de grens moeten die er weer af.