Volledig scherm
Daphne Caruana Galizia © AP

Vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia: geliefd en gehaat

Haar brute moord ging als een emotionele schokgolf over het eiland Malta en Nederlandse experts van het NFI vlogen in om onderzoek te doen naar de gruwelijke manier waarop de controversiële journaliste/ blogster Daphne Caruana Galizia om het leven kwam. Haar activistische, vileine stijl en roddels maakten haar zowel geliefd als gehaat. Maar wie is ze eigenlijk en wat deed ze? 

Daphne Caruana Galizia (53) was niet zomaar een lokale journaliste. De vrouw was en is razend populair onder de bewoners van de eilandenstaat, niet in de laatste plaats omdat ze een zeer goed gelezen weblog had. Haar voornaamste strijd ging over de corruptie in Malta. Ze mixte activisme, roddels, scheldpartijen en keihard nieuws tot een voor de inwoners van Malta aantrekkelijke cocktail. 

Quote

Haar goede werk werd omgeven door roddels en een onnodige vileinheid

Matthew Vella

Galizia start haar carrière in 1987 in de traditionele journalistiek, als columnist  bij de Sunday Times of Malta. Later gaat ze  voor The Malta Independent schrijven. Naast haar werk begint ze in 2008 met de website ‘Running Commentary’. Op die plek schrijft ze op zeer scherpe toon over corrupte politici, die volgens haar verbonden zijn met lokale misdaadgroepen. 

En ze was er goed in. Op een topdag wisten 400.000 lezers haar site te vinden, meer dan de oplage van alle kranten in Malta bij elkaar. Galizia nam geen blad voor de mond en kwam daardoor vaak in conflict met politici. Die wisten de weg naar de rechter te vinden. De blogster moest meer dan eens opdraven om zich te verdedigen in tegen haar aangespannen juridische procedures. Begin dit jaar spanden de Maltese minister van Economische Zaken en een beleidsmedewerker in totaal vier rechtszaken tegen haar aan omdat ze in een blogpost had geschreven over hun aanwezigheid in een bordeel tijdens een diplomatiek bezoek aan Duitsland. De rechter stelde Galizia in het ongelijk en haar bankrekening werd bevroren. 

Buiten de lijntjes

Galizia was een held van de lokale bevolking, maar ze was ook een vrouw die bewust actievoerde en zonder schroom buiten de traditionele journalistieke lijntjes kleurde. Zo deinsde ze er niet voor terug om haar kritische stukken over politici te larderen met scheldwoorden. Ook plaatste ze recent nog een foto van Adrian Delia, de oppositieleider van de Maltese conservatieve National Party, om vervolgens los te gaan op zijn uiterlijk en postuur.  

Ook vocht ze in het openbaar talloze vetes uit. Zo publiceerde ze privéfoto's die door de dochter van een voormalige vriendin van haar, rechter Scerri Herrera, op Facebook was gezet. Dit omdat Herrera tijdens een etentje een opmerking zou hebben gemaakt over een aangifte van de vriend van Galizia wegens huiselijk geweld. De blogster reageerde fel en openbaarde een reeks verhalen over het privéleven van de rechter. Ironisch genoeg moet Herrera nu de dood van Galizia onderzoeken.

Het gedrag van Galizia viel ook de krant Malta Today op. De krant is buitengewoon positief over de gepassioneerde en intelligente journaliste, maar stipt ook aan dat haar kwaliteit een zwart randje had. ,,Haar goede werk werd omgeven door roddels en een onnodige vileinheid, vaak in de richting van mensen die weinig te maken hadden met het publieke leven of met de politiek'', stelt journalist Matthew Vella. 

  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.