Verontruste topdokters slaan alarm: 'Alle landen moeten in totale lockdown, er is géén tijd meer!’
Als Europa niet op korte termijn een voorbeeld neemt aan landen als China of Zuid-Korea, dan is de chaos die het coronavirus zal ontketenen niet langer te overzien. Daarvoor waarschuwen gerenommeerde doktoren vandaag in een open brief aan collega’s uit andere landen. ,,Tijd is onze gemeenschappelijke vijand, omdat het virus zich razendsnel verspreidt en erg dodelijk is.”
Delen per e-mail
Italië is het zwaarst getroffen land in Europa. Het openbare leven is totaal stilgelegd in de hoop dat de uitbraak zich dan niet verder zal verspreiden. Er zijn in het land al ruim 18.000 besmettingen gemeld. Al meer dan 1260 mensen zijn overleden. Zodra andere landen niet snel overgaan tot drastischer maatregelen zullen deze ‘Italiaanse toestanden’ spoedig overwaaien naar andere landen in Europa, zo klinkt het.
Tragische situatie
Volgens Italiaanse medici lopen andere landen in Europa slechts een paar dagen achter op de chaos waarin Italië zich momenteel bevindt. ,,Het is voor niet-specialisten moeilijk voor te stellen hoe een exponentiële snelheidsverhoging uit de hand kan lopen”, schrijven de artsen. ,,Het is dus erg lastig om de tragische gevolgen te begrijpen die een exponentiële groei kan hebben in een epidemie als deze.” Wetenschappers erkennen dan ook de ernst van de situatie en weten dat een ‘lineaire oplossing’ voor het probleem niet zal werken.
,,Mensen opdragen om niet bij elkaar te blijven in grote groepen is lang niet voldoende”, zeggen de artsen. ,,We bevinden ons nu in de tragische situatie dat het meest efficiënte gezondheidssysteem van het rijkste deel van het land bijna op volle toeren draait. Het zal binnenkort moeilijk worden om meer mensen met het coronavirus nog te kunnen te helpen. Dit is de reden waarom een bijna volledige afsluiting van het land is aanbevolen: om de besmetting zo snel mogelijk te vertragen en hopelijk te stoppen.”
Oproep
In de meeste Europese landen is er nog voldoende tijd om een lockdown van dezelfde omvang als China of Zuid-Korea te verwezenlijken. ,,Als Italië tien dagen geleden krachtiger had gehandeld, en dat is min of meer waar jullie (artsen in andere landen, red.) nu zijn, dan zouden er veel minder doden zijn gevallen en was de economische schade beperkt gebleven.”
De topdokteren richten zich tot andere medici in andere landen. ,,Dit is een oproep aan u, als lid van de wetenschappelijke gemeenschap, om er bij uw regering op aan te dringen nu actie te ondernemen om het virus actief te stoppen!”
Artsen in Nederland
Zuid-Korea en China moeten per direct als voorbeeld worden genomen om deze epidemie in Europa te stoppen, aldus de briefschrijvers. ,,Er is geen andere weg. Dus doe alstublieft uw best. Tijd is onze gemeenschappelijke vijand, omdat het virus erg snel en dodelijk is. Elke minuut is buitengewoon belangrijk omdat het levens redt. Verspil het niet! Wees voorzichtig.”
De brief, die is gedeeld in een Italiaans medisch tijdschrift, is ondertekend door enkele deskundigen in Nederland, onder wie Richard D. Gill (Emeritus, Leiden University), Giulia Cereda (Leiden University) en Alessandra Tamaro (Amsterdam University medical center).
Lockdown in Catalonië
Vanavond laat werd duidelijk dat de Spaanse regio Catalonië volledig in quarantaine gaat vanwege het coronavirus. De Catalaanse leider Quim Torra heeft hulp gevraagd aan de Spaanse regering om de maatregel goed te kunnen toepassen. Er kunnen geen vliegtuigen, treinen of boten meer naar Catalonië komen.
Het aantal besmettingen in de regio is vrijdag omhooggeschoten van 20 naar 58. Drie mensen zijn overleden. Eerder werden in Catalonië 70.000 mensen in quarantaine geplaatst. In Catalonië wonen ongeveer 7,4 miljoen mensen.
Maatregelen in Italië
De Italiaanse regering breidde maandag de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden uit tot het hele land. Alle scholen en universiteiten in het land gaan tot 3 april dicht. Ook sportwedstrijden gaan voorlopig niet door en de bewegingsvrijheid wordt ingeperkt. ,,Blijf thuis”, raadt Conte de ongeveer 60 miljoen Italianen aan.
Conte trof afgelopen weekend vergaande noodmaatregelen in de noordelijke regio Lombardije, de brandhaard van de ziekte Covid-19 met de meeste dodelijke slachtoffers, en de nabijgelegen provincies. Nu geldt de ‘lockdown’ voor heel Italië. Dat betekent het einde van de indeling in ‘rode’ en ‘gele’ gevarenzones.
Volgens de premier is het risico van besmetting met het gevreesde longvirus, waartegen nog geen vaccinatie bestaat, groot van noord tot zuid. ,,Er komt een beschermingszone Italië” , aldus Conte. ,,Er is geen tijd te verliezen om de verspreiding van het virus in te dammen.”
Een van de redenen voor dit drastische besluit was de uittocht van velen uit de noordelijke spergebieden naar zuidelijke streken, voordat de controle op ziekteverschijnselen door corona er op gang was gekomen.
Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
PREMIUM
Duitse rechtsextremisten wilden burgeroorlog aanwakkeren door aanslagen op joden en moslims
Met aanslagen op joden, moskeeën en politici een ‘burgeroorlog-achtige situatie’ in Duitsland creëren. En dan het systeem omverwerpen. Dat zou het doel zijn geweest van de terreurgroep waarvan twaalf verdachten sinds gisteren terechtstaan in Stuttgart. -
Reisbeperkingen nu in heel Italië
Italië voert vanaf morgen in het hele land reisbeperkingen in. Dat heeft premier Conte net bekendgemaakt. De zware maatregel was eerder alleen in het noorden van kracht, maar nu mogen mensen in het hele land alleen op pad als het strikt noodzakelijk is. -
Amerikaanse agente die zwarte arrestant doodschoot, wordt vervolgd
De agente die zondag in de Amerikaanse plaats Brooklyn Center een zwarte arrestant doodschoot, wordt vervolgd voor doodslag. Ze is vanochtend aangehouden en moet bij een veroordeling maximaal tien jaar de gevangenis in. -
PREMIUMIn quarantaine
Frank zit in quarantaine: ‘Als ik overleef zullen ze zeggen: zo, die heeft lekker vrije dagen gehad’
Net als veel Nederlanders blijft redacteur Frank Poorthuis thuis. Hij zit in de risicogroep. Maar thuisblijven is minder makkelijk dan het lijkt.
-
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
Braziliaanse verpleegster troost patiënt met ‘hand van God’
Een verpleegkundige op een isolatieafdeling voor coronapatiënten in het Braziliaanse São Carlos heeft een geïsoleerde coronapatiënt getroost met 'de hand van God’. Ze vulde twee vastgebonden wegwerphandschoenen met warm water, waardoor het leek alsof haar patiënt iemands hand vast hield. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’