Recep Tayyip Erdogan
Volledig scherm
Recep Tayyip Erdogan © AFP

Verontschuldiging Erdogan voor niet ontmaskeren Gülen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan het Turkse volk vanwege zijn eerdere banden met de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen. Hij vraagt de Turken hem te vergeven voor het feit dat hij zijn voormalige bondgenoot niet heeft kunnen ontmaskeren.

Quote

Nu is de tijd van de beschuldi­gin­gen voorbij en is het tijdperk van de strijd aangebro­ken

Recep Tayyip Erdogan
Fethullah Gülen
Volledig scherm
Fethullah Gülen © REUTERS

,,Ik ben verdrietig dat het me in al die tijd niet is gelukt om het ware gezicht van die bedriegersbende te tonen", zei Erdogan vanochtend op bescheiden toon tijdens een conferentie in Ankara. ,,Ik weet dat we tegelijkertijd verantwoording moeten afleggen aan god en aan ons volk, zodat die ons vergeven", aldus de president.

Erdogan en Gülen werkten jarenlang nauw samen, totdat er eind 2012 afluisterapparatuur werd gevonden in de kantoren van Erdogan. Gülen woont inmiddels al jaren in ballingschap in Amerika, maar zijn aanhangers bekleden nog steeds belangrijke posities binnen het Turkse openbare leven. 

Strijdlustig
Erdogan gaf toe dat hij te goed van vertrouwen is geweest. ,,Ik heb deze ontwikkeling persoonlijk geholpen, ondanks onze verschillen in zienswijze wat betreft diverse kwesties, denkend dat we een akkoord zouden kunnen bereiken over de kleinste gemene deler." Hij gaf aan strijdlustig te zijn: ,,Nu is de tijd van de beschuldigingen voorbij en is het tijdperk van de strijd aangebroken. Wie er vanaf nu ook maar luistert naar het delirium van die charlatan moet bereid zijn er de consequenties van te accepteren."

Gülen wordt er door Erdogan van beschuldigd de staatsgreep op 15 juli jongstleden te hebben voorbereid. De geestelijke heeft dat tot nu toe altijd ontkend. Sinds de mislukte staatsgreep maakt Turkije schoon schip met talloze mensen die gelieerd zouden zijn aan Gülen, waaronder militairen, onderwijzers, rechters en journalisten. Vanochtend viel de politie het kantoor binnen van een belangrijke publieke wetenschappelijke organisatie in Istanbul. 

Respect
Secretaris-generaal Thorbjørn Jagland van de Raad van Europa benadrukte vandaag tijdens zijn bezoek aan Turkije dat het land de verantwoordelijken voor de staatsgreep volgens de wet en met respect voor de mensenrechten moet behandelen. Hij gaf samen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in Ankara een persconferentie en is tot nu toe de hoogste Europese vertegenwoordiger die sinds de couppoging Turkije bezocht.

 1. Archeologen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  Archeolo­gen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  In de buurt van de Noord-Italiaanse stad Verona hebben archeologen recent een eeuwenoude schat onder een wijngaard ontdekt. Het gaat om een bijzonder goed bewaarde mozaïek, een restant van een historische Romeinse villa. Experts houden er rekening mee dat de vloer dateert uit de derde eeuw na Christus. De autoriteiten zijn trots en blij: ,,Na talloze decennia van mislukte pogingen is het eindelijk gelukt.”
 2. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets
  video

  Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.
 3. Wereldsterren woest na dood ongewapende zwarte man, nabestaanden eisen vervolging
  video

  Wereldster­ren woest na dood ongewapen­de zwarte man, nabestaan­den eisen vervolging

  De gewelddadige dood van George Floyd, de man die minutenlang om hulp schreeuwde terwijl een politieagent met zijn knie in de nek van de man duwde, roept over de hele wereld afschuw op. Bekende artiesten als Madonna, Snoop Dogg en Justin Bieber oordelen dat er sprake is van hardnekkig racisme bij de Amerikaanse politie. Amnesty International eist dat de agenten vervolgd worden voor de dood van de zwarte man.