Ibrahim Miri (r) tijdens een rechtszaak tegen hem over drugs- en wapenhandel, in 2014
Volledig scherm
Ibrahim Miri (r) tijdens een rechtszaak tegen hem over drugs- en wapenhandel, in 2014 © Videostill Die Welt

Verscherpte grenscontroles in Duitsland nadat uitgezette bendebaas doodleuk terugkeerde

De Duitse politie controleert vanaf vandaag strenger bij de grensovergangen met de buurlanden. Dit gebeurt op last van de federale minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CDU). Hij is flink in zijn hemd gezet door de leider van een Duits-Libanese bende uit Bremen, die nauwe banden heeft met de georganiseerde criminaliteit. Ibrahim Mirri (46) werd afgelopen zomer gedeporteerd, maar dook onlangs weer op óndanks een inreis- en verblijfsverbod en vroeg meteen asiel aan.

De verscherpte grenscontroles vinden tijdelijk plaats op wegen in de buurt van overgangen. Daarnaast voert de federale politie vaker identiteitscontroles uit zonder dat er een concreet gevaar dreigt, meldt de krant Bild. Met de verscherpte controles wil minister Seehofer volgens de krant voorkomen dat ongewenste personen zoals Miri Duitsland weer binnenkomen. Wie dat probeert, wordt voortaan onmiddellijk de grens overgezet en wie ondanks een inreisverbod asiel aanvraagt, belandt meteen achter de tralies.

,,Het belangrijkste is dat de gerechtelijke procedures voortaan afgerond worden terwijl de persoon in kwestie in voorlopige hechtenis zit’’, zegt Seehofer in Bild. Dit houdt volgens de krant in dat mensen die ondanks een inreisverbod asiel aanvragen, de procedures niet langer op vrije voeten mogen afwachten en na de eindbeslissing in de gevangenis belanden of worden uitgezet. De minister noemt de zaak rond Ibrahim Miri een ‘lakmoesproef’ voor de weerbare democratie. ,,Als de rechtsstaat niet zegeviert, verliest de bevolking  het vertrouwen in ons hele asielstelsel.’’ 

Mensensmokkelaars

Ibrahim Miri werd op 12 juli van zijn bed gelicht, per helikopter overgebracht naar het Berlijnse vliegveld Schönefeld en van daaruit naar Libanon gevlogen met een Duits inreis- en verblijfsverbod van zeven jaar op zak. Amper drie maanden later was de leider van de Miri-bende, die zo’n 2500 leden telt en bekendstaat om afpersingen, drugs- en wapenhandel en prostitutie, weer terug. Naar eigen zeggen dankzij hulp van mensensmokkelaars. Handig gebruikmakend van de mogelijkheden van de Duitse asielwetgeving vroeg ‘Ibo’ asiel aan, aanvoerend dat hij in Libanon bedreigd werd door terreurorganisatie Hezbollah. 

De illegale terugkeer en asielaanvraag zijn een figuurlijke dikke vinger naar de autoriteiten in Bremen en Berlijn. Zij bereidden samen de uitzetting voor van Miri, tevens leider van het verboden chapter van outlaw-motorclub Mongols MC, en presenteerden haar als voorbeeld van een nieuwe aanpak. Die draait om het bestrijden van de clancriminaliteit door snellere uitzetting van veelplegers en een betere samenwerking met de deelstaten. ,,Dit is een spectaculair resultaat’’, zei minister Seehofer trots na de deportatie van de clan-chef.