Onder toezicht van een imam wordt een heiligdom in Qom gedesinfecteerd
Volledig scherm
Onder toezicht van een imam wordt een heiligdom in Qom gedesinfecteerd © AFP

Vertrouwen in Iraanse coronacijfers is nul, onderminister die virus moet bestrijden zelf besmet

De Iraanse autoriteiten beloven openheid en transparantie in hun meldingen van besmettingen en doden door het coronavirus. De plotselinge uitbarsting van het virus zorgt echter voor veel wantrouwen.

Tot nu toe rapporteerde de Iraanse overheid vijftien doden in het land, maar volgens anderen zijn het er in werkelijkheid veel meer. Een bestuurder uit de stad Qom, Ahmad Ferahani, gooide de knuppel in het hoenderhok. Hij spreekt alleen al in zijn stad van minstens vijftig doden en liefst 250 besmettingsgevallen.

Ferahani verwittigde het semi-staatspersagentschap ILNA en beschuldigde het regime in Teheran ervan te sjoemelen met de waarheid. ,,De rest van de media hebben dit nog niet gemeld, maar we willen geen censuur toepassen over de zorgen om corona want mensenlevens zijn in gevaar”, aldus een bijzondere toelichting van de hoofdredacteur van ILNA, Fatemeh Madiani.

De Iraanse onderminister van Volksgezondheid die belast is met de aanpak van het virus, Iraj Harirchi, ontkende echter met klem dat het in Qom erger zou zijn dan hij had aangegeven. Officieel zijn er daar twee doden en 43 besmettingen. ,,Ik ontken categorisch dat dat (het verhaal van afgevaardigde Ferahani, redactie) niet klopt. Dit is niet de tijd voor politieke confrontaties. Het coronavirus is een nationaal probleem”. Maar dat was gisteren, vandaag werd bekend dat diezelfde onderminister Harirchi het nieuwe coronavirus zelf onder de leden heeft. De bewindsman in Iran testte positief op het virus, aldus een woordvoerder van zijn ministerie. De virusbestrijder hield gisteren een persconferentie, waarbij hij zweette en ongemakkelijk oogde. Harirchi, die de afgelopen dagen probeerde de uitbraak van het virus in zijn land te bagatelliseren, zegt nu in een videoboodschap: ,,Ik ben sinds gisteren ook een coroner.”

Onderminister Haritchi, op een persconferentie, een dag voordat hij zelf besmet bleek. Volgens sommigen zweette de bewindsman al veel bij de presentatie en zag hij er slecht uit.
Volledig scherm
Onderminister Haritchi, op een persconferentie, een dag voordat hij zelf besmet bleek. Volgens sommigen zweette de bewindsman al veel bij de presentatie en zag hij er slecht uit. © AFP

Pelgrims

Qom is een heilige stad in Iran en loopt in die zin extra risico. Het sjiitische bedevaartsoord heeft ruim een miljoen inwoners, maar trekt jaarlijks nog eens honderdduizenden pelgrims. Met alle risico’s voor verspreiding van dien. Alle buurlanden van Iran hebben inmiddels de grenzen gesloten.

Feit is dat Iran, nu na China de meeste doden betreurt. Officieel ligt het aantal besmettingen op 95. Vandaag hebben de Verenigde Arabische Emiraten alle vluchten van en naar Iran voor tenminste een week geschrapt.

Quote

De rest van de media hebben dit nog niet gemeld, maar we willen geen censuur toepassen over de zorgen om corona want mensenle­vens zijn in gevaar

Fatemeh Madiani

Vertrouwen

Iran zit behalve met de besmettingen ook met een groot vertrouwensprobleem. Vooral sinds de dagenlange leugens rond het per abuis neerschieten van een Oekraïens passagiersvliegtuig – met veel Iraniërs aan boord – is het vertrouwen in officiële communiqués ongeveer nul.

Zorgwekkend in tijden waarin een virus door het zwaar door economische sancties getroffen land waart en waarin de overheid alle vertrouwen van de burgers nodig heeft voor het effectief bestrijden van het virus. ,,De staatstelevisie geeft cijfers, maar in ziekenhuizen zien we andere dingen”, aldus een vrouw op sociale media. Een ander zegt dat de imams preken dat gelovige moslims niet besmet kunnen worden. Anders dan in Italië gebeurde geloven de Iraanse bestuurders niet in het afsluiten van steden en dorpen waar verhoogd risico dreigt. De verschillende gebedsplaatsen in Qom zijn nog altijd geopend voor het publiek. 

Een arts uit het noorden van het land klaagt in de Franse krant Le Monde dat al drie weken geleden een jongen van zes met alle verschijnselen van het coronavirus werd opgenomen, maar dat de ziekenhuisbestuurders geen analyses toestonden. De voorzitter van de gemeenteraad van Teheran sluit niet uit dat de miljoenenstad (8 miljoen mensen) in quarantaine gaat als het aantal besmettingen snel zou toenemen.

Een vraag is nu ook waarom de regering de recente parlementsverkiezingen niet heeft uitgesteld als men wist dat er zo’n besmettingsrisico was. Inmiddels zijn er door het hele land wel scholen en universiteiten gesloten.