Volledig scherm
Premier Netanyahu. © AFP

Vervolging Netanyahu: corruptie of heksenjacht?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt verdacht van corruptie. Volgens de politie is er nu voldoende bewijs om hem te vervolgen. Vijf vragen over de zaak die in Jeruzalem een politieke aardbeving veroorzaakt.

Vervolging Netanyahu: corruptie of heksenjacht?

Omkoping, fraude en machtsmisbruik. De Israëlische politie doet de aanbeveling Netanyahu in staat van beschuldiging te stellen in twee corruptiezaken. In 'zaak 1.000' wordt Netanyahu verdacht van het veelvuldig aannemen van cadeaus in ruil voor wederdiensten. De Amerikaans-Israëlische Hollywoodproducent Arnon Milchan - bekend van de kaskraker Pretty Woman - en de Australische miljardair James Packer zouden Netanyahu sigaren, champagne, kleding en juwelen ter waarde van 228.000 euro hebben geschonken in ruil voor politieke gunsten. Netanyahu's politieke rivaal Yaïr Lapid, leider van centrumpartij Kulanu, is een kroongetuige. In 'zaak 2.000' wordt Netanyahu ervan verdacht met de uitgever van Israëls grootste krant te hebben onderhandeld over positieve media-aandacht. In ruil hiervoor zou de premier een concurrerende krant benadelen. Van deze gesprekken zijn in het geheim opnamen gemaakt door Netanyahu's voormalige stafchef, die in ruil voor strafvermindering zal getuigen.

Wanneer komt hij voor de rechter?

De procureur-generaal besluit of hij de aanbeveling van de politie overneemt en Netanyahu in staat van beschuldiging stelt. Dit kan nog maanden duren.

Betekent dit zijn politieke einde?

Als het aan Netanyahu ligt niet. Hij ontkent in alle toonaarden en is niet van plan af te treden. Volgens de premier voeren de media en zijn politieke rivalen een heksenjacht. Netanyahu's belangrijkste coalitiepartners steunen hem. Zelfs als Netanyahu wordt vervolgd, hoeft dit niet het einde van zijn loopbaan te betekenen. Israëlische politici hebben vaak negen levens. Zo werd Aryeh Deri, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, in 1999 veroordeeld tot drie jaar wegens corruptie. Na zijn straf trad hij opnieuw toe tot het parlement.

Netanyahu wordt ook genoemd in andere corruptiezaken. Hoe zit het daarmee?

Er lopen meerdere onderzoeken naar Netanyahu en enkele van zijn politieke bondgenoten en medewerkers. Hierbij wordt onder meer gekeken naar financiële malversaties bij de aankoop van Duitse onderzeeërs. In deze gecompliceerde zaken heeft de politie nog onvoldoende bewijs.

Hoe wordt in Israël gereageerd op de ontwikkelingen?

Het nieuws veroorzaakt een politieke aardbeving. De oppositie roept om zijn onmiddellijke aftreden. Sommige kranten hebben zijn graf al gegraven. Gewone Israëliërs reageren boos, maar niet verbaasd. Al maanden wordt in Tel Aviv geprotesteerd tegen corruptie en de luxe levensstijl en arrogantie van de familie Netanyahu. De publieke steun voor een gerechtelijk onderzoek is groot.