Volledig scherm
Agenten van de Food and Drug Administration (FDA) zetten dinsdag 16 oktober het fabrieksterrein van NECC af voordat ze aan hun inspectie beginnen. © ap

Vervuild medicijn VS voortijdig gedistribueerd

Het vervuilde geneesmiddel dat tot nu toe aan 23 Amerikanen het leven heeft gekost, is gedistribueerd voordat de producent de testresultaten binnen had over de veiligheid van het medicijn. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de staat Massachusetts dinsdag bekendgemaakt.

 
Inspecteurs troffen onder meer schimmel aan, een lekkende boiler, sterk vervuilde vloermatten en een slordige sterilisatieprocedure.
Volledig scherm
© reuters

Tijdens een inspectie van de New England Compounding Center (NECC) in de plaats Framingham zijn de afgelopen week gebreken geconstateerd die erop lijken te duiden dat de producent de hygiënevoorschriften niet heeft nageleefd. Zo troffen inspecteurs tijdens hun onderzoek van de fabriek onder meer schimmel aan. Ook stuitten ze op sterk vervuilde vloermatten en een lekkende boiler. De manier waarop het bedrijf zijn apparatuur steriliseert, wordt bovendien omschreven als slordig.

Het aantal besmettingen ten gevolge van de uitbraak van hersenvliesontsteking (meningitis) is intussen opgelopen tot 308. De uitbraak is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een geneesmiddel dat bij NECC werd vervaardigd, een steroïdencocktail die wordt gebruikt als pijnbestrijder.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© epa
  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.