Volledig scherm
Agenten van de Food and Drug Administration (FDA) zetten dinsdag 16 oktober het fabrieksterrein van NECC af voordat ze aan hun inspectie beginnen. © ap

Vervuild medicijn VS voortijdig gedistribueerd

Het vervuilde geneesmiddel dat tot nu toe aan 23 Amerikanen het leven heeft gekost, is gedistribueerd voordat de producent de testresultaten binnen had over de veiligheid van het medicijn. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de staat Massachusetts dinsdag bekendgemaakt.

 
Inspecteurs troffen onder meer schimmel aan, een lekkende boiler, sterk vervuilde vloermatten en een slordige sterilisatieprocedure.
Volledig scherm
© reuters

Tijdens een inspectie van de New England Compounding Center (NECC) in de plaats Framingham zijn de afgelopen week gebreken geconstateerd die erop lijken te duiden dat de producent de hygiënevoorschriften niet heeft nageleefd. Zo troffen inspecteurs tijdens hun onderzoek van de fabriek onder meer schimmel aan. Ook stuitten ze op sterk vervuilde vloermatten en een lekkende boiler. De manier waarop het bedrijf zijn apparatuur steriliseert, wordt bovendien omschreven als slordig.

Het aantal besmettingen ten gevolge van de uitbraak van hersenvliesontsteking (meningitis) is intussen opgelopen tot 308. De uitbraak is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een geneesmiddel dat bij NECC werd vervaardigd, een steroïdencocktail die wordt gebruikt als pijnbestrijder.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© epa
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.