Verwaarloosde circustijgers krijgen rust bij Nederlandse dierenvrienden

videoVijf ernstig verzwakte tijgers, die begin november met nog eens vijf gestreepte lotgenoten werden aangetroffen in een paardentrailer langs de Poolse grens, zijn aangekomen in Spanje. Een maand na het horrortransport is de lijdensweg van de dieren voorbij en wacht hen in de gespecialiseerde opvang Primadomus, van Stichting AAP, een onbezorgde toekomst. 

Volledig scherm
De tijgers werden onder verschrikkelijke omstandigheden van Italie naar Rusland vervoerd. © Stichting AAP

De voormalig circustijgers waren vorige maand onderweg van Italië naar Rusland, toen het helse transport door de Poolse douane werd onderschept. De roofdieren zaten afzonderlijk in veel te kleine ijzeren kisten en moesten het zonder eten of drinken stellen. Voor één grote vleeseter kwam hulp te laat. Het dier overleed, waarna de negen andere tijgers werden ondergebracht in de dierentuin van het Poolse Poznań. 

Dierenarts Hester van Bolhuis werd door Stichting AAP naar Polen gestuurd, om te checken hoe met de tijgers was. Zij zag hoe slecht de roofdieren er aan toe waren. De dieren, die vermoedelijk als Chinees medicijn zouden zijn geëindigd, waren compleet uitgedroogd. ,,Twee tijgers kunnen nog niet lopen’’, vertelde Van Bolthuis. ,,Ze hebben wonden aan hun ledematen en twee van de dieren zijn zeer agressief.’’ 

‘Rust, ruimte en zorg’

Stichting AAP, dat een partnerschap met de dierentuin heeft, toog voorts Polen om te zien of ze vijf van de geplaagde tijgers een goed onderkomen konden bieden. En dat lukte. Vier weken na hun aankomst in Polen waren de vijf tijgers voldoende op krachten gekomen om de reis naar Spanje te maken. Daar kwamen de dieren gisterenmiddag aan in de Spaanse Stichting AAP-vestiging Primadomus.

In Spanje wacht de tijgers een mooie oude dag, in ‘alle rust, ruimte en zorg’ die ze nodig hebben, klinkt het. Directeur David van Gennep was aanwezig bij het transport vanuit Polen naar het Spaanse Villena. ,,Als je weet wat deze dieren hebben moeten doorstaan, in die veel te kleine kooien en kratten, zonder goed eten en drinken, zou je ze het liefst nooit meer vervoeren. Maar het moest nog een keer’’, zegt de AAP-directeur.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Na een eerste maand in quarantaine krijgen de tijgers toegang tot enorme buitenverblijven tussen de Spaanse heuvels. © Stichting AAP/Primadomus

Tijgers op prachtige plek

Volledig scherm
Merida, Aqua, Toph, Softi en Sanson zijn voor de rest van hun leven op een prachtige plek. © Stichting AAP/Primadomus

,,Onze partner Poznań Zoo heeft geweldig werk gedaan als noodopvang, maar ze konden daar niet blijven. Gelukkig hebben we in Primadomus plek voor dit soort noodgevallen. Merida, Aqua, Toph, Softi en Sanson zijn op een prachtige plek nu en we hebben er alles aan gedaan om het transport zo snel, comfortabel en soepel mogelijk te laten verlopen.’’

Om te voorkomen dat de geredde tijgers ooit nog in een circus of dierentuin terechtkomen, is de stichting ook bezig eigenaar van de dieren te worden. Dat die hele operatie veel geld kost, mag duidelijk zijn. Stichting AAP ontving weliswaar duizenden euro’s aan donaties, maar om de tijgers de rest van hun leven te verzorgen is dat lang niet genoeg. Een bijdrage wordt dan ook op prijs gesteld.

De vier andere tijgers blijven in Polen. Poznań Zoo heeft plek voor twee van hen. het tijgerduo Gogh en Kan, die elkaar al kenden, blijven samen. Voor Gogh bleek reizen sowieso niet mogelijk, omdat het dier ernstige darmproblemen had en herstellende is van een operatie. Zoo Canpol, gevestigd in Czluchow, heeft begin vorige maand de twee andere - Maximus en Fenix - opgevangen. 

Volledig scherm
‘Je zou ze het liefst nooit meer vervoeren, maar het moest nog een keer’, aldus AAP-directeur Van Gennep. © Stichting AAP/Primadomus
Volledig scherm
De tijgers werden onder verschrikkelijke omstandigheden van Italie naar Rusland vervoerd. © Stichting AAP