Verwaarloosde peuter bevrijd uit woning vol afval, moeder aangehouden

Hulpverleners hebben gisteren in Moskou een 5-jarig meisje bevrijd uit een appartement vol zakken met vuilnis en ander afval. De 47-jarige moeder van het meisje zit in de cel. Ze had haar dochter dagenlang alleen achtergelaten, meldden Russische officials. 

De peuter is opgenomen op de intensive-care afdeling van een ziekenhuis. De Russische Onderzoekscommissie, Ruslands belangrijkste onderzoeksinstantie, heeft de moeder van het meisje aangehouden en stelde een strafrechtelijk onderzoek in op verdenking van ‘samenzwering tot moord’. 

Het onderzoeksorgaan gaf geen informatie over de toestand van het meisje. Dat werd gisteren bevrijd uit het appartement vol zakken met vuilnis, plastic flessen, ogenschijnlijk kapotgeslagen meubilair en muren en plafonds die onder de viezigheid en verfspatten zaten. 

Zorgwekkend

Volgens de Russische Kinderombudsman lijkt het meisje, geïdentificeerd als Lyuba, niet te kunnen praten. ,,Elk stukje fruit of ander voedsel dat we haar aanbieden, wil ze eerst ruiken. Pas daarna neemt het ze in haar handen. Erg zorgwekkend om te zien’’, verklaarde Anna Kuznetsova tegenover Russische persbureaus. ,,Het meisje heeft ook niet geleerd in een bed te slapen waardoor het bijzonder lastig voor ons is om haar in slaap te brengen.’’

Quote

Het meisje lijkt niet te kunnen praten, wil elk stukje voedsel eerst ruiken, is bang voor water en heeft niet geleerd hoe ze in een bed moet slapen

Anna Kuznetsova, Russische Kinderombudsman

Water en elektriciteit in het appartement waren volgens haar afgesloten. ,,Het meisje is zelfs bang voor water’’, vervolgde de Kinderombudsman. ,,Je moet er niet aan denken wat er met het kind gebeurd zou zijn als niet was in gegrepen en de moeder niet meer zou zijn komen opdagen.’’

De moeder zei tijdens haar verhoor door de Onderzoekscommissie dat ze haar dochtertje voor “korte periodes” moest achterlaten om naar haar werk te gaan.

Gehuil en stank

Omwonenden hadden naar verluidt geklaagd over het huilende kind en de stank die uit het appartement kwam. Maar de politie had aanvankelijk geweigerd op te treden. Een andere politie-eenheid alarmeerde zondag de hulpdiensten om de deur open te breken. Buren geïnterviewd door de Russische staatstelevisie verklaarden dat de moeder van het meisje nogal op zichzelf was en dat haar gedrag geen argwaan wekte.

Volledig scherm
© Screenshot AP
Volledig scherm
© Screenshot AP
Volledig scherm
Het appartement vol afval waaruit Lyuba werd bevrijd. © AP
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.