Volledig scherm
Parijse stadsmedewerkers tijdens het verwijderen van de liefdesslotjes in juni 2015. © AP

Verwijderde liefdesslotjes Parijs gaan naar de veiling voor het goede doel

De honderden liefdesslotjes die in 2015 van twee wereldberoemde bruggen over de Seine in Parijs zijn verwijderd, worden op 13 mei verkocht op een veiling. De opbrengst gaat naar organisaties die vluchtelingen opvangen en begeleiden in de lichtstad, zo maakte burgemeester Anne Hidalgo bekend.  

Voorafgaand aan de veiling vinden in het Crédit Municipal de Paris (bank van lening) drie kijkdagen plaats. De kavels bestaan uit vijftien brughekken met honderden hangslotjes die tot wel 500 kilo kunnen wegen en 150 clusters met sloten van verschillende grootte, meldt de krant Le Monde.

De liefdesslotjes zijn afkomstig van de Pont des Arts en de Pont de 'l Archevêché, waar geliefden uit de hele wereld sinds medio jaren nul een hangslot(je) met hun naam of voorletters ophingen als symbolische bezegeling van hun eeuwige liefde en trouw. Met het oog op het laatste gooiden ze de sleutel daarna in de Seine. De bezegeling kan alleen verbroken worden door het slotje te openen met het sleuteltje uit de rivier, zo luidt het. 

Film

De slotjesrage ontstond na de film Les Ponts des Arts (2004) over twee ongelukkige Parijse geliefden die nooit de kans krijgen elkaar te ontmoeten. Het Parijse stadsbestuur kondigde in 2010 aan de liefdesslotjes te willen verwijderen uit vrees voor instorting van de brughekken. Toen een gedeelte van de reling van de Pont des Arts in juni 2014 bezweek onder het gewicht van het vele metaal, waardoor de brug korte tijd afgesloten was, hakte het stadsbestuur de knoop door. Een jaar later werden de honderden slotjes met brughek en al verwijderd. Dit omdat ze volgens het stadsbestuur een blijvende achteruitgang van het erfgoed veroorzaakten en een veiligheidsrisico voor Parijzenaars en toeristen. 

65 ton metaal

De slotjes van de Pont des Arts - de meest populaire - leverden in totaal 45 ton metaal op, die van de Pont de l'Archevêché - liefdesbrug nummer twee - samen 20 ton. In plaats van de hekken kwamen er tijdelijk houten schotten die werden beschilderd met kleurrijke graffiti. Uiteindelijk kregen de bruggen lichte, transparante glazen platen