Volledig scherm
Auto’s banen zich een weg door enorme regenval tijdens het begin van de tropische cycloon Idai. © AFP

Verwoestende cycloon eist negentien levens in Mozambique

De cycloon Idai heeft in Mozambique al aan minstens negentien mensen het leven gekost. De havenstad Beira is zo goed als volledig van de rest van het land afgesloten en moet het zonder elektriciteit, telefoonlijnen of luchthaven stellen. Als gevolg van het natuurgeweld raakten ook meer dan zeventig mensen gewond in de provincie Sofala.

De schade in de regio is erg groot. De luchthaven van Beira werd zwaar getroffen en is volgens een verantwoordelijke van het nationale instituut voor rampenbeheer verwoest. De luchthaven zal nog zeker tot zondagochtend dicht blijven.

De cycloon met een kracht van vier (op een schaal tot vijf) ging donderdagnacht vanuit de Indische Oceaan aan land in zuidelijk Afrika. Sinds begin deze week had dat gebied voorafgaand aan de tropische storm al met zware regenval en overstromingen te kampen, waarbij in Mozambique 66 mensen om het leven kwamen en 111 anderen gewond raakten.

Mozambique is een van de armste landen ter wereld en wordt regelmatig getroffen door cyclonen die enorme overstromingen veroorzaken. In 2000 kostten overstromingen nog aan 800 mensen het leven en in 2015 ging het om meer dan duizend doden.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.