Volledig scherm
© ANP

Verzet in Den Haag groeit tegen komst vluchtelingen

In wijken als Wateringseveld en Ypenburg groeit het verzet tegen de komst van vluchtelingen. De onrust verspreidt zich snel, ook binnen de politiek nemen de zorgen toe.

Quote

Er komen arme mensen naar een welvarende wijk met tweeverdie­ners. Hoe veilig zijn we dan in onze huizen?

Actiegroep uit Ypenburg-Leidschenveen

Een forse groep Ypenburgers is woedend over de 'containerwijk' met plaats voor 150 ex-vluchtelingen die de gemeente Den Haag in de oksel van het Prins Clausplein wil neerzetten. Een Facebookgroep tegen het 'azc in Ypenburg-Leidschenveen' telt inmiddels meer dan 2000 leden. Volgende maand gaan de Ypenburgers de straat op om tegen de komst van de zogenoemde statushouders te demonstreren.

Ook in Wateringseveld is er onrust. De gemeente Westland wil op een bedrijventerrein vlak bij de Haagse wijk zo'n 275 vluchtelingen met een verblijfsstatus huisvesten. Tientallen Hagenaars steunen wijkbewoner en raadslid Arjen Dubbelaar van Groep de Mos die zich boos maakt over de 'asociale gemeente Westland' die het vluchtelingenprobleem 'over de Haagse schutting gooit'.

Tienerdochters
Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, Stadsontwikkeling) maakte vorige week acht nieuwe locaties bekend waar het Haagse stadsbestuur vele honderden vluchtelingen met een verblijfsstatus wil onderbrengen. Dat 30 van hen een plek krijgen in het schoolgebouw van het huidige Aloysius College, leidde al tot onrust onder een groep ouders van leerlingen van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum. 800 leerlingen van deze school krijgen vanaf de zomer les in hetzelfde pand in Benoordenhout. ,,Ik snap niet dat je mannen met trauma's en met een andere seksuele moraal tussen honderden jonge meiden zet,'' verzuchtte de vader van een 15-jarige leerlinge tegenover deze krant.

De bezorgde ouders krijgen nu steun. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad eist van het stadsbestuur dat er straks in het schoolgebouw aan de Oostduinlaan vooral zoveel mogelijk vluchtelingengezinnen worden gehuisvest.

Ook de actiegroep van bewoners uit Ypenburg-Leidschenveen is het met name om de veiligheid te doen. Een woordvoerder: ,,Er komen arme mensen naar een welvarende wijk met tweeverdieners. Hoe veilig zijn we dan in onze huizen?''

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”