Volledig scherm
Theresa May. © AP

Verzet vanuit Brussel na verzoek May om uitstel brexit tot 30 juni

De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om uitstel van de brexit tot 30 juni. Ze deed dat verzoek in een brief aan EU-president Donald Tusk. In Brussel wordt terughoudend gereageerd op dit verzoek. 

De tijd dringt voor May, want haar land moet over 9 dagen (29 maart) de EU verlaten. De Britten kunnen die deadline niet eenzijdig verlengen. Daar moeten de andere 27 EU-lidstaten unaniem mee instemmen.

May schrijft in de brief aan Tusk dat ze haar deal nog een keer wil voorleggen aan het Lagerhuis. Ze wilde dat eigenlijk deze week al doen, maar parlementsvoorzitter John Bercow stak daar een stokje voor. Daardoor is het volgens de Britse premier niet mogelijk een derde stemming te houden voordat de Europese leiders deze week bijeen komen.

Verzet

Het verzoek van May om de brexit uit te stellen tot 30 juni stuit op verzet in Brussel, in verband met de Europese verkiezingen. Die worden van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie kan een kort uitstel daarom niet langer dan tot 23 mei duren. Daar is May vandaag telefonisch op gewezen door Europese commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker 

May schrijft in haar brief aan Tusk zelf dat ze niet wil dat haar land weer meedoet aan de Europese verkiezingen. Dat is volgens haar niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie.

De EU heeft ook steeds duidelijk gemaakt dat het uitstel met goede argumenten omkleed moet zijn. Er kan volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier geen sprake zijn van het heropenen van het terugtrekkingsakkoord dat May in november sloot met Brussel. Een woordvoerder van de Franse regering zei vanmiddag dat het uitstel ,,niet automatisch is gegarandeerd’’.

Onvermogen

De Britse nieuwszender Sky bericht dat sommige kabinetsleden naar verluidt fors uitstel hebben geëist van het Britse vertrek uit de EU, maar dat zou May hebben geweigerd. Een hoge regeringsbron zegt tegen Sky dat de Britten al drie jaar wachten en ,,genoeg hebben van het onvermogen van het parlement een knoop door te hakken. De premier deelt die frustratie’’.

May motiveerde haar verzoek vandaag in het Lagerhuis. Ze zei dat het in haar ogen ‘onacceptabel’ is Britse kiezers te vragen drie jaar na het brexitreferendum toch weer nieuwe Europarlementariërs naar Brussel te sturen. ,,Als premier ben ik niet bereid de brexit verder uit te stellen dan tot 30 juni’’, beklemtoonde ze.

Het Britse Lagerhuis heeft May een mandaat gegeven om de EU om uitstel te vragen. De parlementariërs hebben haar brexitdeal al twee keer weggestemd, maar willen ook geen brexit zonder akkoord over de scheidingsvoorwaarden.

In deze video leggen we uit wat de backstop in de brexitdeal precies inhoudt: