Volledig scherm
Simsek (l) met Erdogan © epa

'Vicepremier hitst Turken op'

De Turkse vicepremier Mehmet Simsek stookt de verhitte gemoederen onder Turkse Nederlanders onnodig op. Dat stelt de Tweede Kamer in reactie op uitspraken die hij deed in deze krant.

Quote

Er wordt haatgezaaid en groepen worden tegen elkaar opgezet. Roep de ambassadeur maar op het matje.

PvdA-Kamerlid Marcouch

De Turkse politicus liet weten dat de Gülenbeweging totaal moet worden uitgeroeid. ,,Simsek geeft een exclusief interview aan een Nederlandse krant. Dan kan ik niet anders dan constateren dat het kennelijke doel is om Nederlanders met een Turkse achtergrond tegen elkaar op te zetten", zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani. ,,Dat staat haaks op de boodschap die onze premier vrijdag gaf."

Toen maande minister-president Mark Rutte in een uitgebreid bericht op Facebook juist tot rust. Hij schreef te verwachten dat officiële Turkse vertegenwoordigers in ons land daaraan zullen bijdragen.

'Verwerpelijk en walgelijk'
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die het kabinet vorige week opriep zich te laten zien, vindt dat de uitspraken van Simsek niet onbeantwoord kunnen blijven. Rutte moet zich volgens hem wéér laten horen. ,,Hij moet dit in de scherpste bewoordingen veroordelen. Als een vicepremier woorden gebruikt als 'uitroeien' en spreekt over 'rotte appels', vind ik dat verwerpelijk en walgelijk. Er wordt haatgezaaid en groepen worden tegen elkaar opgezet. Roep de ambassadeur maar op het matje."

Quote

Rutte moet deze apocalyptische taal veroordelen en degenen die in Nederland mensen bedreigen hard aanpakken.

D66-Kamerlid Sjoerdsma

Ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat Rutte een duidelijke grens moet stellen nu Simsek met zijn uitspraken de spanningen alleen maar aanjaagt. ,,Wat de vicepremier doet is gevaarlijk! Rutte moet deze apocalyptische taal veroordelen en degenen die in Nederland mensen bedreigen hard aanpakken."

Taboe
Volgens PvdA'er Marcouch dragen de woorden van de Turkse vicepremier bij aan een toename van de spanningen. ,,In een democratische, open, vrije samenleving als de onze mag je kritiek hebben. Maar oproepen tot geweld en haat is taboe, helemaal voor een vicepremier."

Simseks uitspraken hebben volgens Marcouch effect op onze veiligheid. ,,Ik word sinds de couppoging overspoeld met mensen die zich bedreigd voelen. En dat zijn ónze burgers."