Video opgedoken van man die monoliet weghaalt uit woestijn Utah: ‘Laat niets achter’
VIDEOHet mysterie rond het verdwijnen van de monoliet die eerder deze maand werd ontdekt in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, lijkt opgelost. Een Amerikaanse fotograaf zag hoe vier mannen de 3,5 meter hoge zuil in minder dan tien minuten tijd afbraken.
Delen per e-mail
Niet lang nadat de fotograaf met het verhaal naar buiten kwam, dook één van de ‘daders’ zelf op. ,,Laat geen persoonlijke spullen achter op publiek domein als je ze niet wilt zien verdwijnen’’, schrijft hij bij een filmpje van het neerhalen van de monoliet.
De metalen zuil werd op 18 november per toeval ontdekt door de bemanning van een helikopter die boven het gebied vloog. Niemand die wist waar het object vandaan komt, of van wie het is. Nieuws over de monoliet ging de wereld over en trok de aandacht van heel wat nieuwsgierigen. De Afdeling Openbare Veiligheid weigerde de exacte locatie van het object bekend te maken om te vermijden dat mensen zich zouden wagen aan een gevaarlijke expeditie in de woestijn van Utah, maar al snel vonden heel wat avonturiers hun weg naar het mysterieuze bouwwerk.
Ook de Amerikaanse fotograaf Ross Bernards trok vrijdag met een aantal vrienden van Colorado naar de woestijn in Utah. Hij beschrijft hoe het gezelschap na een rit van 6 uur richting middle of nowhere rond 19.00 uur in de buurt kwam, en daarbij een ‘zee van auto’s’ moest passeren. Uiteindelijk hadden ze geluk, want eenmaal bij de monoliet aangekomen, hadden ze het mysterieuze bouwwerk voor zich alleen. Bernards en zijn vrienden leefden zich uit met het maken van foto’s in het maanlicht. Pas na 1 uur en 40 minuten, hoorden ze andere mensen naderen. ,,We overwogen om zelf te vertrekken, zodat ook zij de plek voor zichzelf konden hebben. Het was op dat moment 20.40 uur’’, schrijft de fotograaf.
‘Laat geen afval achter’
Er doken vier mannen op, die meteen richting monoliet stapten en er een stevige duw tegen gaven. Op dat moment helde de monoliet al richting een kant. ,,Dit is waarom je geen afval achterlaat in de woestijn’’, verklaarden ze aan Bernards en vrienden. Amper 8 minuten later was de monoliet volledig uit elkaar gehaald en afgevoerd met een kruiwagen. ,,Laat niets achter’’, luidde het dwingende advies nog, voor de mannen opnieuw verdwenen.
De fotograaf, die de laatste foto’s van de monoliet kon maken, vindt dat de mannen er goed aan deden om de monoliet weg te halen. Hij omschrijft hoe het gezelschap de nacht doorbracht op de plek waar de monoliet had gestaan, om de volgende ochtend minstens 70 auto’s (en een vliegtuig) te zien arriveren. ,,Auto’s parkeerden overal in het delicate woestijnlandschap. Niemand volgde een pad, van overal kwamen mensen en het landschap werd daarbij permanent aangetast’’, klinkt het.
Intussen dook op TikTok een filmpje op van de ‘daders’. Sylvan Christensen plaatste de beelden waarop te zien is hoe de monoliet wordt weggedragen. De man uit Utah gaf niet veel later tekst en uitleg bij lokale media. ,,We zijn er niet trots op’’, zei hij. Hij beschrijft hoe de omgeving in de woestijn van Utah te lijden had onder de massale aandacht voor de monoliet. ,,Mensen arriveerden per auto, bus, helikopter, vliegtuig, trein, motor en e-bike, en er is niet eens een parkeerplaats’’, aldus Christensen. Hij klaagt dat de omgeving vol ligt met menselijke uitwerpselen, en vindt dat mensen zich meer bewust moeten zijn van hun impact op de natuur en de regels die daar gelden. ,,Want als je dat zou doen, dan zou je weten dat de woestijn intrekken en de monoliet filmen zonder toestemming om het gebied te gebruiken, ook een overtreding is’’, klinkt het.
Toch onderzoek
De lokale autoriteiten, die aanvankelijk verklaarden geen onderzoek te zullen instellen naar het verdwijnen van de monoliet, lijken intussen van mening te zijn veranderd. Zij zullen nu samenwerken met het bureau voor landschapsmanagement voor verder onderzoek, klinkt het.
Waar de monoliet vandaan kwam, en wie hem in de woestijn plaatste, blijft voorlopig een raadsel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vergiftigde oppositieleider Navalny ‘riskeert 3,5 jaar cel in Rusland’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny riskeert een celstraf van 3,5 jaar als hij terugkeert naar Rusland. Dat zegt een van de advocaten van de bekende criticus van het Kremlin, die heeft aangekondigd komende zondag op het vliegtuig naar Moskou te zullen stappen. Navalny werd afgelopen jaar tijdens een reis naar Siberië vergiftigd en is daarvan in een Duits ziekenhuis hersteld. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
Na Utah ook mysterieuze monoliet in Roemenië: ‘Gemaakt door slechte lasser’
Op een bergtop in het noorden van Roemenië is een mysterieuze metalen monoliet verschenen en na vier dagen weer verdwenen. De zuil werd slechts enkele dagen later ontdekt dan de zuil in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, die veel media-aandacht kreeg. -
video Mysterieuze monoliet in woestijn Utah opgelost in het niets
De mysterieuze monoliet die eerder deze maand werd ontdekt in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, lijkt verdwenen. De lokale autoriteiten zeggen uit betrouwbare bronnen te weten dat het object is verwijderd ‘door een onbekende derde'. -
‘Trump wil advocaat Giuliani niet betalen’ (20.000 dollar per dag)
President Donald Trump weigert de rekeningen te betalen van zijn advocaat Rudolph Giuliani. Dat zeggen ingewijden tegen The Washington Post. Giuliani reisde namens Trump het land door om te proberen de verkiezingsuitslag teruggedraaid te krijgen, maar slaagde niet in die missie.
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.