Volledig scherm
© ap

Video toont hoe brandweerman Boston leven redt van Jane (7)

VideoDe bloedige aanslag die Boston op 15 april opschrikte, heeft niet alleen pijn en verdriet maar ook vele helden voortgebracht. Zo ook Matt Patterson, een brandweerman die eigenlijk die dag geen dienst had, maar wel het leven van de kleine Jane Richard redde. Dit blijkt uit beklijvende videobeelden die gemaakt werden door een deelnemer aan de marathon en nu werden vrijgegeven.

Jane was samen met haar papa, mama en broertje de marathonlopers aan het aanmoedigen toen de eerste bom explodeerde. Matt Patterson zat op datzelfde ogenblik in een restaurant met zijn vriendin.

Na de explosie haastte hij zich naar buiten en bekommerde zich onmiddellijk om de zwaargewonde Jane. De reddende engel vroeg de broekriem van een toeschouwer zodat hij daarmee het gehavende been van het zevenjarige kind kon afbinden. Hij moest het bloeden onmiddelijk proberen te stelpen. Patterson (met het rode T-shirt aan) bracht het meisje naar een ambulance.

Jane verloor uiteindelijk haar been en ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar de dokters verwachten wel dat ze het zal halen.

De familie Richard is er erg aan toe. De achtjarige Martin (het broertje van Jane) was op slag dood en mama Denise werd met zware hoofdwonden naar het ziekenhuis overgebracht. Zij onderging al meerdere chirurgische ingrepen.