Video van 'spookwereld' op oceaanbodem

Britse wetenschappers van de Oxford University hebben filmmateriaal vrijgegeven van de zogenaamde 'verloren wereld'. Deze wereld is ontdekt op de bodem van de Zuidelijke Oceaan, vlakbij Antarctica. Een wereld op meer dan 2000 meter diepte met nieuwe soorten die kleurloos zijn. Een 'lost world' van spookachtige witte wezens.

Volledig scherm
Volledig scherm

Tegen alle verwachtingen blijkt  er leven te zijn op 2000 meter diepte. Onderzoekers hebben op de oceaanbodem kleurloze krabben en octopussen ontdekt die nog nooit eerder waargenomen zijn, spierwitte bijna doorzichtige wezens. Er is geen zonlicht op deze diepte en de dieren leven op een vulkanische bodem met 'schoorstenen', waar hete mineralen uitspuiten. Ze leven in een omgeving waar het maar liefst 380 graden Celsius kan worden.

Deze spookachtige wezens zijn gefilmd met een robot die wordt gebruikt voor het in kaart brengen van deze bijzondere diepzeesoorten. 'We waren stomverbaasd toen we deze dierenkolonie zagen', vertelt expeditieleider Alex Rogers aan Discovery News. 'Ze wijken zo af van het oceaanleven dat we kennen. Hieruit blijkt dat het oceaanleven nog veel diverser is dan we al aannamen.'

Vanochtend werd bekend dat de krab tijdelijk genoemd wordt naar 'The Hoff'. Omdat deze krabsoort net als David Haselhoff een harige borstkas heeft.

Volledig scherm