Volledig scherm
In de voorgrond de robot met videoscherm. De robot rolde de kamer van de Amerikaan in en de dokter verscheen op het scherm. En dan volgde het harde nieuws. © Julianne Spangler Facebook, Getty Images

Videorobot vertelt patiënt dat hij gaat sterven

Een patiënt in de Verenigde Staten heeft van een robot te horen gekregen dat hij ging sterven. Of toch van een robot met videoverbinding met een dokter. De familie van de man spreekt van een ‘extreem frustrerende situatie’. ,,Niet echt de manier om medeleven te tonen met een patiënt”, klinkt het. 

De 78-jarige Ernest Quintana lag in het Kaiser Permanente Medical Center in Fremont, Californië, toen een dokter hem deze week heel slecht nieuws kwam brengen. Indirect, via een robot voorzien van een scherm met videoverbinding. Ernest had maximaal nog een paar dagen te leven, kreeg hij te horen. 

,,Het vertelde hem dat de enige optie voor zijn longziekte was om het zich comfortabel te maken, het masker dat hem helpt ademhalen te verwijderen, en hem morfine te geven tot hij sterft”, schreef een vriendin van Ernests dochter op Facebook. De bejaarde man overleed de volgende dag. ,,Als je ons normaal nieuws komt vertellen, is dit oké”, zucht dochter Catherine in een gesprek met ABC News. ,,Maar dit moest door een mens gezegd worden, niet door een machine.”

Zorg en technologie

,,Het was een extreem frustrerende situatie”, voegt vriendin Julianne toe in een gesprek met de BBC. ,,Een verschrikking van hoe zorg en technologie botsen. Ik vind de technologische vooruitgang in de medische wereld prachtig”, zegt ze. ,,Maar de lijn van ‘waar’ en ‘wanneer’ moet wit en zwart zijn.”

Het ziekenhuis zegt te betreuren ‘niet tegemoet te komen aan de verwachtingen van de familie’. Ondervoorzitter Michelle Gaskill-Hames reageert tegenover AP dat er volgens het ziekenhuisbeleid altijd een verpleger of dokter in de kamer moet zijn als een ‘consultatie op afstand’ plaatsvindt. ,,Dit avondlijke tele-bezoek volgde op eerdere artsbezoeken”, voegde ze toe. ,,Het werd niet gebruikt bij het brengen van de initiële diagnose.”

Volledig scherm
© Julianne Spangler Facebook
  1. Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
    Crisis Amazone

    Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentali­teit’ Macron

    De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde donderdagavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ,,Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’’, aldus Bolsonaro.