Volledig scherm
Een meisje sorteert afval in Indonesië. © epa

Vier Indonesiërs rijker dan 100 miljoen armsten

Vier Indonesische miljardairs hebben meer vermogen dan de 100 miljoen armsten in het land bij elkaar. Dat meldt de Britse ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

De gezamenlijke rijkdom van de Indonesische miljardairs kwam vorig jaar uit op 23,7 miljard euro. Het gaat onder anderen om broers Budi en Michael Hartono en zakenman Susilo Wonowidjojo, die allen rijk werden met de handel in tabak.

Op één dag strijkt ieder van de vier miljardairs alleen al aan rente meer dan duizend keer het bedrag op dat de armen samen in een jaar uitgeven aan basisbehoeften. Volgens de Wereldbank moeten zeker 93 miljoen van de 250 miljoen Indonesiërs rondkomen van minder dan 3 euro per dag.

Achtergesteld

Quote

Economi­sche groei is heel belangrijk voor mijn regering, maar het is belangrij­ker om de kloof tussen arm en rijk te dichten

Joko Widodo

Indonesië staat daarmee op de zesde plaats van meest ongelijke landen ter wereld. ,,De economie groeit er met zo'n 5 procent per jaar, maar daarvan profiteert een relatief kleine groep'', aldus Oxfam in het gisteren verschenen rapport. ,,Tientallen miljoenen Indonesiërs zijn achtergesteld, vooral vrouwen."

Dankzij de economische groei steeg het aantal miljardairs in Indonesië van één in 2002 naar twintig nu. De Indonesische president Joko Widodo zegt dat de strijd tegen de ongelijkheid dit jaar prioriteit heeft. ,,Economische groei is heel belangrijk voor mijn regering, maar het is belangrijker om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Bij het binnenhalen van investeerders moet als voorwaarde worden gesteld dat zij het land en de mensen laten profiteren van de opbrengsten."

De kloof tussen arm en rijk beperkt zich niet tot Indonesië. In januari becijferde Oxfam al dat de acht rijkste mensen op aarde evenveel vermogen bezitten als de 3,6 miljard allerarmsten samen.