Volledig scherm
De lichamen worden naar Wenen gebracht voor onderzoek. © AFP

Vier kinderen overleden bij truckdrama Oostenrijk

UpdateDrie mensen zijn in Hongarije aangehouden voor betrokkenheid bij het Oostenrijkse truckdrama. In het voertuig zijn donderdag 71 lichamen aangetroffen: 59 mannen, acht vrouwen, vier kinderen waaronder een meisje van 1 of 2 jaar oud. Het zouden Syrische vluchtelingen zijn. De politie denkt dat een Bulgaars-Hongaarse bende achter de mensensmokkel zit.

Volledig scherm
Achtergelaten kleding van forensisch onderzoekers. © reuters
Volledig scherm
Onderzoek bij de vrachtwagen. © reuters
Volledig scherm
De Oostenrijkse politie tijdens de persconferentie. © epa

Dat is zojuist tijdens de persconferentie in Oostenrijk gemeld. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn zeven personen in Hongarije opgepakt, waarvan er drie nog vast zitten. Wanneer zij naar Oostenrijk worden overgebracht, is nog onduidelijk. Een vierde verdachte is nog voortvluchtig, zo meldt justitie.

De eigenaren van de vrachtwagen zitten vermoedelijk in Roemenië. De opgepakte verdachten zouden behoren tot de 'onderste laag' van de bende. Volgens de politie is het moeilijk tot de bovenlaag door te dringen. ,,Mensensmokkelaars zijn net zo goed georganiseerd als de drugsmaffia.''

Syrisch paspoort
Vier kinderen waren onder de slachtoffers te betreuren. De baby was een meisje, de overigen waren jongens tussen de 8 en 10 jaar. In de vrachtwagen is een Syrisch paspoort aangetroffen. Of de vluchtelingen allemaal uit Syrië komen wordt nog onderzocht. Wel sluit de politie uit dat er Noord-Afrikaanse slachtoffers zijn.

De politie heeft een hotline in het leven geroepen waar mensen zich kunnen melden wanneer zij iemand missen. ,,Wij hopen op deze manier sneller de identiteit van de slachtoffers te achterhalen,'' zegt hoofd-politie Hans Peter Doskozil.

Sectie
De precieze doodsoorzaak van slachtoffers wordt nog onderzocht. Zeer vermoedelijk zijn de vluchtelingen gestikt aangezien er geen toevoer van lucht in de vrachtwagen mogelijk was.  Ook is onduidelijk wanneer de vluchtelingen precies zijn overleden. In Wenen vindt nog sectie op de lichamen plaats.

De vrachtwagen zou woensdagochtend vroeg uit de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn vertrokken. In de nacht van woensdag op donderdag zou de wagen de grens met Oostenrijk zijn overgestoken. Daar werd hij achtergelaten op de vluchtstrook van een snelweg, met in het laadruim de vluchtelingen, die toen al dood waren.

Syrië
De slachtoffers lagen vermoedelijk al anderhalf tot twee dagen dood in de vrachtwagen bij een temperatuur van 30 graden.

Het voertuig staat momenteel in een gebouw van de douane in Nickelsdorf, waar koelfaciliteiten zijn. Forensisch onderzoekers zijn bezig met de identificatie van de lichamen.

Er zijn aanwijzingen dat de vluchtelingen geprobeerd hebben zichzelf uit de laadruimte te bevrijden. Aan de zijkant van de vrachtwagen zit een meterslange scheur.

Het truckdrama is voor Oostenrijk geen reden om de grenzen extra te bewaken. Wel zullen er extra controles in het achterland plaatsvinden.