Volledig scherm
Op foto's en in video's is vooral de materiële schade te zien.

Vier vermisten na tsunami op eilandje Groenland

Op een eilandje voor de westkust van Groenland worden na een aardbeving en tsunami in de nacht van zaterdag op zondag vier mensen vermist. Zeven raakten gewond. 

Van de ruim honderd bewoners van het eiland Nuugaatsiaq moesten er 78 in veiligheid worden gebracht. De politie zoekt nog naar 23 anderen. Zij staan niet officieel als vermist te boek, omdat zij zich mogelijk op zee of elders in Groenland bevonden toen de aardbeving en tsunami zich voordeden.

De aardbeving had een kracht van 4,0. Door de beving en vloedgolf werden elf gebouwen beschadigd of weggespoeld.

Vaker

Aan de kust van Groenland doen zich vaker tsunami's voor. Volgens geologen worden die veroorzaakt door aardverschuivingen en afbrekend ijs van smeltende gletsjers.

Groenland behoort tot Denemarken, maar de 57.000 inwoners zijn sinds 2009 autonoom.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.