Een van de gorilla's die tot de Hirwa-familie behoort, foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een van de gorilla's die tot de Hirwa-familie behoort, foto ter illustratie. © Getty Images

Vier zeldzame gorilla’s gedood door bliksem in Oeganda

Vier zeldzame berggorilla’s, waaronder een zwanger vrouwtje, hebben een zware onweersbui in Oeganda niet overleefd. De dieren werden getroffen door bliksem in het Mgahinga National Park, meldt BBC News.

Rangers vonden deze week de vier levenloze lichamen van de gorilla’s, drie vrouwtjes en een mannelijk dier, in het Mgahinga National Park in Oeganda. Uit autopsie bleek dat de dieren zijn geraakt door de bliksem. De vier dieren die om het leven kwamen, behoorden tot een gorillafamilie bestaande uit zeventien dieren. Ze worden door de autoriteiten de Hirwa-familie genoemd. De groep was vorig jaar de grens overgestoken van Rwanda naar Oeganda. 

Natuurorganisatie Greater Virunga Transboundy Collaboration noemt het ‘een groot verlies voor deze soort’. Er leven slechts duizend berggorilla’s in beschermde gebieden in Congo, Rwanda en Oeganda. ,,Dit is erg triest”, vertelt Andrew Seguya van de natuurorganisatie aan BBC News. ,,De drie vrouwtjes hadden veel kunnen betekenen voor de voortplanting van deze bedreigde apensoort.”

Dierenbeschermers konden de dertien overige gorilla’s van de Hirwa-groep opsporen. Zij verkeren in goede gezondheid. 

  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?