Volledig scherm
Nabestaanden van de reizigers aan boord van het gecrashte vliegtuig zoeken op het vliegveld steun bij elkaar. © REUTERS

Vijf buitenlanders aan boord van in Cuba gecrasht toestel

VIDEOAan boord van het neergestorte vliegtuig op Cuba waren vijf buitenlandse passagiers. Ook het cabinepersoneel kwam uit het buitenland. Dat heeft de staatswebsite Cubadebate bekendgemaakt, zonder de nationaliteit van de slachtoffers erbij te vermelden.

De meeste inzittenden van het vliegtuig kwamen uit Cuba. Meerdere bemanningsleden zouden uit Mexico komen. De Mexicaanse regering heeft bevestigd dat onder de doden Mexicaanse burgers zijn, maar bracht geen informatie naar buiten over de identiteit van de slachtoffers.

Volledig scherm
© EPA

Volgens het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben twee Argentijnen de dood gevonden bij de crash. In een verklaring zegt het ministerie 'diep geschokt' te zijn door de ramp. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn bij de vliegtuigcrash, die aan meer dan honderd mensen het leven kostte. Aan boord waren minimaal 104 passagiers en minstens zes crewleden.

Explosie

Het neergestorte toestel is van de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Global Air en werd gehuurd door het Cubaanse Cubana de Aviación. Volgens autoriteiten in Mexico is het gebouwd in 1979 en dus relatief oud. Het vliegtuig was op weg naar Holguin, een stad met 350.000 inwoners in het oosten van Cuba.

De Boeing stortte enkele minuten na het opstijgen neer tussen het vliegveld in het zuiden van Havana en het nabijgelegen Santiago de las Vegas. ,,We hoorden een explosie en zagen toen een grote rookwolk de lucht in gaan'', zegt een ooggetuige tegen persbureau Reuters. Het vliegtuig ligt op een veld van een boerderij en is zwaar beschadigd en verbrand.

President Miguel Díaz-Canel zei eerder al te vrezen voor 'veel slachtoffers'. Later gaf hij aan dat het vuur inmiddels geblust is en dat hulpdiensten bezig zijn met het identificeren van de slachtoffers. Drie vrouwen hebben de crash vooralsnog overleefd. Zij liggen in het ziekenhuis van Havana, in stabiele maar kritieke toestand. 

Cuba is een onderzoek gestart naar het drama. Ook Mexico stuurt onderzoekers. 

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
  1. Vlaams ‘Most Wanted’ moordenaarskoppel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Vlaams ‘Most Wanted’ moorde­naars­kop­pel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Het Vlaamse moordenaarskoppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker van de ‘Belgium’s Most Wanted-lijst’ is gearresteerd. Het duo is verantwoordelijk voor de brute moord op een Britse zakenman, die in 1996 door spelende kinderen werd aangetroffen in de duinen, en werd al in 2011 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Tot gisteren wisten ze echter uit handen van de politie te blijven.