Vijf doden bij schietpartij op vliegveld Florida

VideoOp het vliegveld van Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida zijn vandaag bij een schietpartij vijf doden gevallen en acht mensen gewond geraakt. Dat bevestigen lokale autoriteiten. De schutter, die alleen zou hebben gehandeld, is opgepakt. Over zijn motief is nog niets bekend.

Volgens ABC News zou de man in november vorig jaar tegen de FBI hebben beweerd dat hij door de Amerikaanse regering gedwongen werd IS-video's te kijken. Toen de politie van Anchorage van de complottheoriën op de hoogte werd gebracht, is de man voor onbekende periode in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. Volgens het Amerikaanse persbureau AP heeft de broer van de man de psychische problemen bevestigd.

De verdachte, die volgens getuigen een Star Wars-shirt droeg, zou de 26-jarige Esteban Santiago uit New Jersey zijn. De man had een militaire identiteitskaart bij zich, zegt een senator uit Florida tegen FOX News. Of de id-kaart van hemzelf was of bijvoorbeeld gestolen, moet nog blijken.

De man opende even voor 13.00 uur plaatselijke tijd het vuur op passagiers die in terminal 2 op hun bagage stonden te wachten. Volgens getuigen zei hij niks terwijl hij in het wilde weg om zich heen schoot.

De schutter stopte tussendoor minstens een keer om zijn wapen te herladen. De aanhouding verliep uiteindelijk rustig en de politie hoefde niet te schieten.

Toilet
De dader zat volgens de Canadese ambassade in Washington eerder vandaag op een vlucht van het Amerikaanse Anchorage via Minneapolis naar Florida, maar niet aan boord van een Canadees toestel.

Een deskundige van de regionale politie sprak bij CBS News over de mogelijkheid een vuurwapen ingecheckt te krijgen. Het wapen moet dan in een afgesloten container hebben gezeten en veilig opgeborgen zijn geweest in het bagageruim.

De schutter heeft zijn tas van de band gehaald en is er vervolgens mee naar een toiletruimte gegaan om het pistool en drie magazijnen te pakken. Hoeveel kogels hij vervolgens heeft afgevuurd is nog onduidelijk, aldus de deskundige.

Geen tweede schutter
Rond 20.30 uur ontstond paniek toen geruchten ontstonden dat er opnieuw geschoten werd, ditmaal nabij een hangar en een parkeergarage. Een politiecommissaris meldde even later tijdens een persconferentie dat er geen aanwijzingen zijn voor een andere schietpartij. ,,Het kan zijn dat getuigen zich vergist hebben, want we hebben geen reden om te denken dat er meerdere beschietingen zijn geweest'', aldus de commissaris.

Het vliegveld is volledig afgesloten voor het luchtverkeer en wordt momenteel doorzocht door SWAT-teams. Volgens de autoriteiten gaat dat nog zeker de hele dag duren.

Fort Lauderdale-Hollywood Airport verwerkt zo'n 23 miljoen passagiers per jaar en is één van de grootste vliegvelden in de staat Florida.

Volledig scherm
© Photo News