Volledig scherm
Een van de gewonde passagiers wordt naar het ziekenhuis gebracht. © AP

Vijf doden na crash tussen twee watervliegtuigjes in Alaska

UpdateTwee watervliegtuigjes zijn maandag voor de kust van Alaska neergestort nadat ze tegen elkaar aan waren gevlogen. Volgens de Amerikaanse kunstwacht zijn daarbij vijf mensen om het leven gekomen. Eén persoon wordt nog vermist. Tien inzittenden moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

De twee toestellen - één met elf, de ander met vijf mensen aan boord - stortten neer in de George Inlet, zo laat Kustwacht-woordvoerder Jon-Paul Rios weten. Het gaat om opvarenden van een cruiseschip die een rondvlucht hadden geboekt. Over hun identiteit is nog niks bekend.

Volgens Taquan Air, eigenaar van het grootste watervliegtuig, zijn de piloot en 9 passagiers in veiligheid gebracht. Eén passagier wordt nog vermist. Het toestel was op de terugweg van een excursie naar de Misty Fjords, een nationaal monument, op het moment van de crash, aldus Taquan.

Volgens de kustwacht konden in totaal 10 inzittenden uit het water in de baai worden gered. Zij moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Drie zouden er ernstig aan toe zijn, zo meldt ABC News. In eerste instantie was sprake van zes vermisten. Met verschillende kleine boten en een helikopter werd er naar ze gezocht. Inmiddels zijn er vijf lichamen geborgen en wordt er nog naar één inzittende gezocht.

Cruiseschip

Volgens het in de buurt van het ongeval aangemeerde cruiseschip Royal Princess betreft het passagiers van haar schip die waren opgehaald voor een excursie. In een verklaring laat Prinsess Cruises weten dat 14 van haar passagiers in de twee toestellen zaten voor twee verschillende excursies. De cruise was zaterdag 11 mei begonnen in Vancouver, Canada, en zou een week later eindigen in Anchorage in Alaska. 

Over de oorzaak van de crash is nog niks bekend.

  1. ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieuze verdwijning

    ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieu­ze verdwij­ning

    Een vermist 15-jarig meisje, lege graven en tal van duistere theorieën: wat leest als een boek van Dan Brown, is in werkelijkheid de mysterieuze verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi. Het meisje verdween 36 jaar geleden, en haar familie zoekt nog steeds. ,,Ik kan niet accepteren dat er al die jaren mensen waren die weten wat er is gebeurd”, vertelt de broer van Emanuela aan de Britse krant The Guardian.