Flessen roundup.
Volledig scherm
Flessen roundup. © REUTERS

Vijf jaar verlenging voor omstreden landbouwgif

Het omstreden landbouwgif glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup, blijft ook de komende vijf jaar gewoon in de handel. Achttien lidstaten, waaronder Nederland, stemden vanmiddag voor, negen tegen en één onthield zich.

Wat er na die vijf jaar gebeurt is onduidelijk, maar in elk geval besloten de lidstaten vandaag niet – zoals het Europese Parlement had gevraagd – tot een ‘uitfasering’. Behalve het Parlement willen ook meer dan 1,3 miljoen Europese burgers dat de onkruidverdelger verdwijnt, omdat zij via de bodem en het grondwater in tal van plantaardige en dierlijke producten terecht komt en ze volgens de Wereldgezondheidsraad ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is. Twee Europese agentschappen bestrijden dat.

Aan de verlenging van de vergunning ging niet alleen een felle politieke strijd vooraf, ook wetenschappers zijn het oneens over de precieze gevaren van de onkruidverdelger. De grootse glyfosaatproducent, het Amerikaanse Monsanto, had met een claim van een miljard gedreigd als de vergunning niet was verlengd. De lidstaten konden het in twee eerdere rondes niet eens worden, niet over een verlenging met tien jaar zoals Brussel aanvankelijk had voorgesteld, maar ook niet met een verlenging van drie jaar. Vandaag was een doorbraak wel mogelijk omdat onder meer Duitsland uiteindelijk voor het compromis stemde.

Onderzoek

CDA-landbouspecialiste Annie Schreijer-Pierik zegt blij te zijn met het besluit. ,,De adviezen van het Europese voedselveiligheidsagentschap zijn serieus genomen. En wat belangrijk is: Eurocommissaris Andriukaitis (volksgezondheid) heeft beloofd te blijven onderzoeken. Als morgen blijkt da glyfosaat toch gevaarlijker is dan we nu denken, hoeven we geen vijf jaar te wachten. Dan trekken we meteen de stekker eruit.” 

Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren is juist heel erg boos en teleurgesteld over de verlenging, ‘zonder enige beperking en zonder uitfasering, twee uitdrukkelijke voorwaarden van het Parlement’. ,,De Europese Commissie”, aldus Hazekamp, ,,brengt 500 miljoen burgers, dieren en ons milieu doelbewust in gevaar. Op basis van gemanipuleerd onderzoek dat als zoete koek is geslikt door ons voedselveiligheidsagentschap en de nationale instanties. Ik maak bezwaar tegen deze onverantwoorde verlenging.” 

Worsteling

Europa worstelt al twee jaar met de vraag of het wel veilig is om gebruik van de onkruidverdelger Roundup nog langer toe te staan. Volgens de één is het onschadelijk, volgens de ander kankerverwekkend. Het actieve bestanddeel glyfosaat zit inmiddels via de bodem en het oppervlaktewater in tal van voedingsmiddelen, zoals brood en zuivelproducten. Vorig jaar werd het ook aangetroffen in de urine van 48 Europarlementariërs. Een score van 100 procent, want precies zoveel hadden hun plas laten onderzoeken.