Volledig scherm
Miljoenen moslims zullen morgen de pelgrimstocht naar Mekka maken, onder anderen om zeven rondes om de Kaäba te lopen. © ANP

Vijf vragen over de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka

Morgen begint de 'hadj', de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka voor moslims. Iedere moslim moet, als hij daartoe in staat is, verplicht eens in zijn leven meedoen aan de bedevaart. Elk jaar maken miljoenen pelgrims de reis. Er zijn naar schatting al 1,8 miljoen mensen aangekomen in Mekka voor de religieuze manifestatie. 

Waarom gaan moslims op hadj?

Moslims treden tijdens de hadj in de voetsporen van de profeten, onder wie Mohammed. Hij hield zijn afscheidsbedevaart in het jaar 632 en overleed korte tijd later. De hadj is voor moslims een manier om hun ziel te reinigen en hun relatie met God nieuw leven in te blazen.

Uit welke rituelen bestaat de bedevaart?

De hadj bestaat uit een aantal vaste rituelen. Hiervan is het lopen van zeven rondes om de Kaäba (Zwarte Steen) in Mekka het bekendste. Dit ritueel zullen de pelgrims morgen als eerste uitvoeren. 

Vervolgens reizen de pelgrims naar de vlakte van Mina, een plek in de woestijn op ongeveer vijf kilometer van Mekka. Daar staat een enorm tentenkamp klaar, waar pelgrims de dag doorbrengen in gebed en meditatie. 

Gelovigen vertrekken vervolgens donderdag naar de berg Arafat, waar de profeet Mohammed zijn laatste preek hield kort voor zijn dood. Het verblijf bij de berg is het hoogtepunt van de hadj.

De pelgrims keren vrijdag terug naar Mina, waar ze zeven stenen gooien naar een stenen pilaar die de duivel symboliseert. Dat ritueel verwijst naar Abraham, die de duivel met stenen bekogelde toen die hem ervan wilde weerhouden zijn zoon te offeren. Vervolgens gedenken de pelgrims Abrahams offer door een dier te slachten.

Wie moeten op hadj gaan?

In principe moeten alle moslims in hun leven een keer op bedevaart naar Mekka. Voorwaarde is wel dat ze daar fysiek en financieel toe in staat zijn. Sommige moslims sparen jaren voor de reis.

Brengt de tocht risico's met zich mee?

Het religieuze evenement brengt jaarlijks miljoenen mensen samen. De hadj is dan ook meerdere keren opgeschrikt door gebeurtenissen met dodelijke afloop. Zo kwamen in 2015 volgens officiële cijfers in het gedrang 769 mensen om het leven, maar vermoedelijk lag het dodental fors hoger. In 2006 leidde paniek in de menigte tot de dood van ruim 350 mensen.

Welk reisadvies krijgen Nederlandse pelgrims?

Zo'n 4.000 Nederlandse moslims deden in 2016 mee aan de hadj. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert pelgrims aanwijzingen van de autoriteiten te volgen, alert te blijven en contact te houden met de reisorganisator.