Volledig scherm
Voormalig politieagent Roy Oliver (links op de voorgrond) en zijn advocaat Miles Brissette (rechts) tijdens het proces. © AP

Vijftien jaar cel voor Amerikaanse agent die zwarte tiener doodschoot

Een voormalig politieagent uit Texas heeft vijftien jaar cel gekregen wegens het doodschieten van een ongewapende zwarte tiener. De inmiddels 38-jarige agent Roy Oliver schoot in een voorstad van Dallas vorig jaar op een auto die hij met een collega wilde stoppen. Hij raakte daarbij een van de inzittenden, de 15-jarige Jordan Edwards, die overleed.

Volledig scherm
Jordan Edwards © EPA

De jury oordeelde dinsdag al dat de agent daarmee een moord pleegde. Een veroordeling van een agent voor het doodschieten van een onbewapende burger komt zelden voor in de VS. De dood van Edwards ontketende een felle discussie in de VS over mogelijk racistische motieven van agenten bij het schieten op verdachten die een donkere huidskleur hebben.

Edwards was de bewuste avond met twee broers en twee vrienden op een feestje waar Oliver en zijn partner een kijkje kwamen nemen na een tip over alcoholgebruik door minderjarigen. Volgens de agent zouden de tieners staande zijn gehouden nadat er schoten waren gehoord. De jongens wilden er echter vandoor gaan, waarop de agent vijf keer op de wegrijdende auto zou hebben geschoten. Edwards werd in het hoofd geraakt en stierf ter plekke.

De agent verklaarde in eerste instantie dat de jongeren dreigend op hem zouden zijn ingereden, maar die verklaring kwam niet overeen met videobeelden. Oliver gaat in beroep tegen de strafeis.