Vijftien jaar cel voor leider Vietnamese mensensmokkelaars
De spil in de mensensmokkelbende die twee jaar geleden verantwoordelijk was voor de dood van 39 Vietnamese migranten op weg naar Engeland heeft 15 jaar celstraf gekregen.
De rechtbank van Brugge zag de 45-jarige Vietnamees Vo Van Hong als de leider van een meedogenloze mensensmokkelorganisatie. De zaak was volgens de rechter van ,,een zelden geziene ernst”. Hij wees op de kille omgang van de smokkelaars met hun slachtoffers, die ze steevast ‘kippen’ of ‘goederen’ noemden. Ze werden op cynische wijze uitgebuit en afgeperst, aldus de rechter. In totaal stonden 23 mensen terecht in deze zaak. Zeventien medeplichtigen kregen eveneens celstraffen variërend van 1 tot 10 jaar. Ook zes Belgische taxichauffeurs die de bendeleden en hun slachtoffers vervoerden van de ene naar de andere halte op hun weg naar Engeland, werden veroordeeld. Vijf kregen vrijspraak omdat ze niet wisten wie ze in hun auto hadden.
De gruwelijke dood van de Vietnamese migranten, in oktober 2019, schokte de wereld. 39 mensen tussen de 15 en 44 jaar werden dood gevonden in het Britse graafschap Essex. Ze lagen in een koelwagen die vanuit Zeebrugge vertrokken was. e lichamen werden gevonden op een industrieterrein in Grays, een kleine 30 kilometer ten oosten van Londen. Onder de slachtoffers waren drie minderjarigen. Allemaal willende ze de armoede in Vietnam ontsnappen en allemaal kwamen ze door verstikking om het leven. Vorig jaar werden in Engeland al vier mensen vanwege de zaak veroordeeld tot lange straffen. Ook in Vietnam moesten zeven medeplichten de cel in voor hun aandeel.
12.000 euro
De slachtoffers betaalden mensensmokkelaars gemiddeld ruim 12.000 euro voor hun reis, via Rusland naar Europa met als einddoel Groot-Brittannië. Voor de laatste oversteek - de meeste migranten was een baan beloofd in Groot-Brittannië, onder meer de horeca - kwam daar nog eens net zoveel geld bij. Het laatste stuk van de reis was door de Vietnamese bende uitbesteed aan een Iers transportbedrijf.
Vo Van Hong (45) wordt door het federaal parket gezien als de leider van de criminele organisatie. Hij werd bovendien gelinkt aan tientallen transporten die hem miljoenen opleverden. Volgens Belgische media zou hij tenminste 115 mensen hebben gesmokkeld. ‘Hong’ zorgde voor een soort illegale dienstregeling tussen Vietnam, België en Engeland en bepaalde wie wanneer mocht vertrekken. Behalve vijftien jaar cel eiste het Belgische OM 920.000 euro boete. Bezittingen van Vo Van Hong ter waarde van bijna 2,3 miljoen euro werden in beslag genomen.
Drama
Een andere Vietnamees, N. Long (46), kreeg tien jaar 480.000 euro boete en zag bezit ter waarde van 380.000 euro in beslag genomen worden. Hij was direct betrokken bij de fatale reis naar Essex. Twee van de slachtoffers waren weggelopen uit een opvang in Nederland. De Nederlandse politie was hen op weg naar België op het spoor, maar na overleg met de Belgische collega’s werd er uiteindelijk niet ingegrepen. Na het drama ging Long gewoon weer door met de lucratieve mensensmokkel.
Alle beklaagden zeiden niets te maken te hebben gehad met mensensmokkel. Vo Van Hong hield tevergeefs vol dat hij zelf slachtoffer was geweest toen hij naar Europa werd gesmokkeld. Volgens zijn advocaat Antoon Vandecasteele was hij door zijn beperkte talenkennis niet in staat geweest om een internationale bende te leiden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMUitleg
Waarom China tegen beter weten in vasthoudt aan zijn draconische zero-Covidbeleid
Terwijl de hele wereld leert leven met het coronavirus, voert China nog altijd een beleid van nul besmettingen. Ondanks de schade die het toebrengt aan de economie. Ideologie lijkt in China voor ratio te gaan. -
PREMIUM
Nasleep drama dode Vietnamezen in koelwagen: nog eens 27 betrokkenen voor de rechter
In het Belgische Brugge staan morgen 27 verdachten voor de rechter voor hun aandeel in het mensensmokkeldrama in het Engelse Essex. Op 23 oktober 2019 werden daar 39 dode Vietnamese migranten ontdekt, achterin een koelwagen. -
Tientallen doden in een vrachtwagen: hier ging het eerder mis
In de Engelse plaats Grays zijn vanochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. Het gaat waarschijnlijk om migranten die vanuit Ierland naar Engeland zijn gesmokkeld. Het ging de afgelopen jaren vaker fout op dergelijke smokkelroutes.
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
De oorlog in Oekraïne via 'Streetview': VVV van Kiev biedt virtuele tours door verwoeste steden
Kapotgeschoten flatgebouwen, overal puin, gaten in wegen, uitgebrande auto's en tanks, maar vooral een ongelooflijke doodse stilte. Met nieuwe virtuele tours door Oekraïense steden als Boetsje en Irpin brengt het toerismebureau van de regio en de stad Kiev de (gevolgen van de) oorlog in het land akelig scherp in beeld. -
Minister Yesilgöz bezoekt Irak om IS-terroristen voor het gerecht te krijgen
Nederland heeft Irak om steun gevraagd voor het vervolgen van terroristen van Islamitische Staat (IS) en het bieden van hulp aan slachtoffers. ,,Het is van groot belang dat Irak en Nederland samen optrekken in het vervolgen van IS-terroristen en het bieden van hulp aan slachtoffers”, stelt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens een bezoek aan Irak.