Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Vijftig dode vluchtelingen gevonden in boot Libië

Circa vijftig lijken zijn woensdag aangetroffen in het ruim van een boot met migranten voor de kust van Libië. Daarnaast zijn circa vierhonderd mensen op die boot in veiligheid gebracht door de bemanning van het Zweeds marineschip Poseidon, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Het Zweedse marineschip Poseiden maakt deel uit van de Europese Operatie Triton, die onder Italiaanse leiding wordt uitgevoerd door de grensbewakers van Frontex. Dat Europese agentschap moet de migranten van de Europese kusten weghouden en patrouilleert daarom voor de kust van Noord-Afrika. Door het kalme weer op zee varen momenteel veel boten met migranten uit, vooral richting Italië en Griekenland.

Het is opnieuw een vluchtelingendrama. Talrijke mensen uit Afrika, het Midden-Oosten en Afghanistan betalen veel geld om over zee naar Europa te worden gesmokkeld. Dat gaat erg vaak mis door ongeschikte vaartuigen of door smokkelaars die te kwader trouw zijn.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”
  2. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”