Noodopvang in Apeldoorn.
Volledig scherm
Noodopvang in Apeldoorn. © ANP

Vijftig verdachte vluchtelingen geweigerd

UpdateVorig jaar hebben vijftig asielzoekers geen verblijfsvergunning gekregen omdat ze verdacht worden van oorlogsmisdaden. Onder hen waren tien Syriërs.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag laten weten na berichtgeving in NRC Handelsblad en De Telegraaf.

Deze mensen hebben een zogeheten 1F-status; ze vallen niet onder het Vluchtelingenverdrag en worden in principe teruggestuurd naar het land van herkomst.

Een deel van deze afgewezen asielzoekers is nog wel illegaal in Nederland. Ze verblijven bij familie of op een onbekend adres. De Syriërs kunnen niet worden uitgezet omdat het in hun eigen land te gevaarlijk is. Volgens het Europees mensenrechtenverdrag mogen vluchtelingen niet naar gevaarlijke landen worden teruggestuurd.

Topbijeenkomst
Een topbijeenkomst over migratie tussen Europa en Afrika deze week op Malta moet ondertussen zorgen voor concrete afspraken maken om het probleem met de grote stroom vluchtelingen aan te pakken. De EU mikt onder meer op betere grensbewaking en meer samenwerking bij terugkeer van asielzoekers naar eigen land. Afrika verwacht meer financiële steun en meer mogelijkheden voor legale migratie.

Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdag gezegd op de Afrikadag in het Tropeninstituut in Amsterdam. Koenders vergeleek de voorgenomen overeenkomst met Afrikaanse landen met de afspraken die de EU met Turkije maakte over het indammen van de vluchtelingenstroom.

,,De migratieagenda vereist serieuze samenwerking met Afrika'', zei de minister in Amsterdam. ,,Grensbewaking, terrorisme, smokkelaarsnetwerken: daar ligt ruimte voor onderhandelingen. Op basis van eigenbelang, dat leidt tot concrete resultaten."

Smokkelaars
Sinds het begin van de vluchtelingencrisis pakken de autoriteiten in Duitsland steeds meer mensensmokkelaars op. Alleen al in de deelstaat Beieren zaten dit jaar bijna duizend mensen in voorarrest op verdenking van mensensmokkel, zei minister-president Horst Seehofer (CSU) zaterdag.

Seehofer sprak van een nieuw record; twee jaar geleden zaten als gevolg van deze aanklacht slechts dertien verdachten achter de tralies. Met zo'n dramatische stijging is de deelstaat aan het einde van de Balkanroute wel een geval op zichzelf. Hoewel ook in andere deelstaten een toenemend aantal vermoedelijke mensensmokkelaars worden opgepakt, wordt slechts een enkeling veroordeeld.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”