Volledig scherm
WannaCry sofware © EPA

Virtueel losgeld van gijzelsoftware WannaCry komt ineens tot leven

UpdateDe hackers achter het wereldwijde WannaCry-virus hebben vandaag vermoedelijk ineens een teken van leven gegeven. Het losgeld dat zij in Bitcoins wisten te vergaren, lag maanden 'stil' in digitale accounts. Vandaag werd het geld echter ineens virtueel verdeeld over andere accounts. Dat meldt CNN.

Een bedrag van ongeveer 140.000 dollar aan Bitcoins werd vandaag  van drie accounts gehaald en verdeeld over acht andere accounts. Deze accounts worden gelinkt aan de verdachten van het verspreiden van het virus, dat in mei wereldwijd honderdduizenden computers wist te besmetten.  

Het is onduidelijk wie de accounts leeg heeft gehaald en waarom. Volgens experts zou een groep hackers uit Noord Korea verantwoordelijk zijn voor het virus. Het virus vroeg 300 dollar in Bitcoins van gebruikers die waren besmet. Transacties van Bitcoins zijn openbaar, de gebruikers niet meteen. Europol houdt de transacties scherp in de gaten.

De FBI heeft vandaag de onderzoeker opgepakt die ontdekte hoe WannaCry kon worden geneutraliseerd. Marcus Hutchins werd gearresteerd in de staat Nevada. Hij wordt verdacht van reclame maken voor en verkopen van tools voor hackers.

  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avonds rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.