Volledig scherm
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. © EPA

'Visa-criteria EU worden niet soepeler, ook niet voor Turkije'

Europese voorwaarden en standaarden voor visumvrij reizen in Europa blijven overeind, ook voor Turkije. ,,Visaliberalisering draait om criteria. De criteria zullen niet worden verwaterd'', zei Jean-Claude Juncker dinsdag tijdens een speech bij de mensenrechtenorganisatie Raad voor Europa in Straatsburg.

De uitspraken van Juncker komen kort na Turkse dreigementen de gesloten migratiedeal niet na te komen als de EU de regels voor het visumvrij reizen voor Turken per juni niet vergemakkelijkt.

Turkije en de EU maakten in maart afspraken om gezamenlijk het migratievraagstuk het hoofd te bieden. In ruil voor geld, het oppakken van de toetredingsgesprekken én het versnellen van het proces rond visumvrij reizen toonde Turkije zich bereid illegaal naar Griekse eilanden overgestoken migranten terug te nemen. De EU zal dan voor elke teruggestuurde Syrische vluchteling een Syriër herplaatsen uit een Turks kamp.

Geld vrijgemaakt
In eerste instantie zegde de EU 3 miljard euro toe voor projecten om vluchtelingen te helpen in Turkije. De EU stelde datzelfde bedrag ook voor de komende jaren in het vooruitzicht.

Dinsdag maakte de Europese Commissie bekend 110 miljoen euro vrij te maken uit het opgerichte Europees-Turkse migratiefonds. Het geld is onder meer bedoeld voor een aantal projecten om de opvang en situatie van met name Syrische vluchtelingen in Turkse kampen te verbeteren.
 
Voor voedsel, gezondheidszorg en opvang van uit Griekenland teruggestuurde migranten naar Turkije is 60 miljoen euro beschikbaar. 50 miljoen gaat naar humanitaire hulp voor Syrische vluchtelingen in Turkije. Daarmee komt het totale bedrag uit het EU-migratiefonds tot nu toe op 187 miljoen euro.

Griekenland
Griekenland kan ook rekenen op steun bij de opvang en registratie van vluchtelingen. De Europese Commissie maakte dinsdag 83 miljoen euro vrij aan noodsteun voor het land. Het geld gaat niet rechtstreeks naar Athene, maar is via hulporganisaties zoals het Rode Kruis en de vluchtelingenorganisatie UNHCR beschikbaar gesteld.

Om migranten te ontmoedigen de vaak gevaarlijke oversteek te maken naar Europa is afgesproken dat alle migranten die illegaal naar Griekse eilanden komen terug te sturen naar Turkije. Migranten in Griekenland kunnen ook niet meer op eigen gelegenheid doorreizen naar andere Europese landen, wat eerder wel veel gebeurde via de Balkanlanden.