Volledig scherm
© anp

Visumvrij reizen voor Turken dichterbij: nog 5 belangrijke kwesties

Turken met een biometrisch paspoort mogen vanaf juli zonder visum naar de EU reizen als het land eind juni aan alle 72 voorwaarden heeft voldaan. De Europese Commissie gaf Turkije hiervoor woensdag extra tijd. Het commissievoorstel kan op behoorlijk wat kritiek rekenen.

Quote

Nog geen week geleden bezwoer Timmermans dat de commissie zich niet zou laten chanteren door Erdogan, maar vandaag bleek dat een loze belofte

Sophie in 't Veld (D66)

,,Turkije heeft een indrukwekkende vooruitgang geboekt, vooral de laatste weken'', aldus vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans. Er is nog veel werk te doen, maar Turkije kan het voor elkaar krijgen, zei hij verder.

Nog vijf belangrijke kwesties staan open: het land moet de strijd tegen corruptie opvoeren, beter samenwerken met Europol, en zijn wetten rondom databescherming en terrorismebestrijding in lijn brengen met Europese standaarden. Ook krijgt het land tot het eind van het jaar om te werken aan verbetering van biometrische paspoorten. Timmermans verzekerde dat geen Turk Europa binnenkomt zonder juist biometrisch paspoort.

Vluchtelingendeal
Als de lidstaten en het Europees Parlement instemmen met het voorstel, dat een dag eerder al uitlekte, wordt een van de beloften ingelost die de EU deed in de vluchtelingendeal met Turkije.

Het land dreigde het akkoord op te zeggen als dat niet zou gebeuren.

Quote

Turkije heeft de EU in de houdgreep. Erdogan chanteert de Commissie

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld

Kritiek
Het commissievoorstel wordt door verschillende partijen zeer kritisch ontvangen. Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) ziet nog een aantal ,,zeer grote struikelblokken''.

D66 heeft ook grote vraagtekens bij het voorstel. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt het ,,onacceptabel dat er gemarchandeerd wordt met de eisen''. ,,Nog geen week geleden bezwoer Timmermans dat de commissie zich niet zou laten chanteren door Erdogan, maar vandaag bleek dat een loze belofte. Turkije heeft de EU in de houdgreep." De Tweede Kamerfractie van de partij gaat het kabinet opheldering vragen over zijn standpunt in deze kwestie.

Quote

Hiermee heeft Rutte zich wederom totaal ongeloof­waar­dig gemaakt

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

CDA
Het CDA vindt het besluit onbestaanbaar en volstrekt onacceptabel. Met de vluchtelingendeal leverde Europa zich over aan de wil en onwil van de Turkse president Erdogan. ,,Dat blijkt nu in de praktijk, ondanks beweringen van premier Rutte en regeringspartij VVD dat van visumvrij reizen voorlopig geen sprake zou zijn. Hiermee heeft Rutte zich wederom totaal ongeloofwaardig gemaakt'', aldus Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

Ook de Zweedse europarlementariër Bodil Valero reageert kritisch namens de partijen die in het Europees Parlement de Groenen/Vrije Europese Alliantie vormen. Ze spreekt van een 'bittere nasmaak' aangezien Turkije de vluchtelingendeal nadrukkelijk gebruikt als onderhandelingsinstrument in het vrijgeven van de visa.

Kosovo
De Europese Commissie maakte woensdag ook bekend, dat als het aan de commissie ligt ook Kosovaren binnenkort zonder visum naar Europa kunnen reizen . Het Balkanstaatje met circa 1,8 miljoen inwoners heeft volgens Brussel aan alle voorwaarden voldaan. ,,Kosovo heeft veel vooruitgang geboekt'', aldus EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie). Hij zei te hopen dat de lidstaten en het Europees Parlement snel instemmen met het voorstel.

Als dat gebeurt, mogen Kosovaren met een biometrisch paspoort negentig dagen per zes maanden zonder visum naar de EU reizen voor bijvoorbeeld familiebezoek. Dat ligt, naast de inwoners van Turkije, ook in het verschiet voor inwoners van Oekraïne en Georgië. Om te werken in de Europese Unie is overigens aparte toestemming vereist.

De onderhandelingen met het Balkanland over de visumvrijstelling gingen ruim vier jaar geleden van start. Critici stellen dat het nog te vroeg is, omdat Kosovo ver achterloopt bij de bestrijding van corruptie en misdaad. Op deze gebieden wordt het land scherp in de gaten gehouden door de Europese Commissie.

Een gelukkige Kosovaarse minister van Binnenlandse Zaken Skënder Hyseni sprak van ,,een grote dag voor Kosovo''. ,,Kosovaren voelen zich niet alleen Europeaan, ze zijn het ook.''