Vlaams Belang boos over racistische uitspraken van kinderen in video

VIDEODe Vlaams-nationalistische partij Vlaams Belang overweegt een klacht in te dienen tegen de Gentse wethouder Elke Decruynaere (Jeugdzaken), die een video op Facebook zette waarin kinderen racistische uitspraken van anderen herhalen. ,,Het verspreiden van racistische uitspraken is strafbaar. Bovendien werden kinderen aangezet om deze uitspraken te doen", zegt voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang.

‘Rijstvreters', ‘makaken', ‘bruine aap’. De Gentse wethouder Jeugdzaken Elke Decruynaere (Groenen) plaatste eerder vandaag een confronterende video op Facebook, waarin Gentse schoolkinderen dit soort beledigingen en racistische boodschappen voorlezen. ,,Vandaag wil ik 1 minuut stilstaan bij wat racisme met kinderen doet", schrijft ze op haar Facebookpagina. De video is massaal gedeeld. 

Allochtone kinderen lezen in de video boodschappen van internettrollen voor als 'Vuile spleetogen', of 'Het zijn net wandelende vuilniszakken'.
Decruynaere wil met de video aandacht vragen voor de Dag tegen Racisme, op 21 maart. "Ik maak me zorgen over de impact van racisme op kinderen", vertelt ze aan de Vlaamse zender VTM. ,,Kinderen zien geen kleur, racisme wordt er bij hen beetje bij beetje ingeslepen."

,,Zogenaamd antiracistisch''

Vlaams Belang reageert verbolgen op het ,,zogenaamd antiracistische propagandafilmpje", aldus voorzitter Van Grieken. ,,Het filmpje eindigt met de boodschap 'Kinderen en jongeren maken onze stad van morgen. Maar met onze haat weten ze geen raad.' Het is niet duidelijk wie bedoeld wordt wanneer men het heeft over 'onze haat'. Misschien gaat het over de haat van wethouder Decruyenaere en haar politieke vrienden, maar wellicht gaat het om het zoveelste initiatief om Vlamingen schuldgevoelens aan te praten over het mislukte immigratie- en integratiebeleid van de voorbije 20 jaar in dit land."

Zelfbeeld

Decruynaere kreeg het idee tijdens een wandeling door haar stad. Op een bepaald moment zag ze hoe een opa met een kleuter aan de hand nogal snel overstak, waardoor een automobilist vol in de remmen moest. Die draaide daarop het raampje naar beneden en riep "vuile Turk" naar de man. “Toen ik de kleuter – en mijn kinderen ook – daarna met grote vragende ogen zag verder wandelen, vroeg ik me af of we wel weten wat we aan het doen zijn", vertelt Decruynaere aan VTM. ,,Zulke dingen bepalen hun zelfbeeld, bepalen hoe ze naar hun opa en oma kijken, hoe ze met elkaar omgaan op de speelplaats. Ik maak me zorgen over de impact van zo’n incidenten op kinderen. Kinderen zien geen kleur, racisme wordt er bij hen beetje bij beetje ingeslepen.”

,,Wansmakelijk"

Volgens het Vlaams Belang gaat het echter om niets minder dan verspilling van geld van de Vlaamse belastingbetaler. ,,Misschien wil het linkse stadsbestuur in Gent met dit wansmakelijke propagandafilmpje de aandacht afleiden van de graaischandalen van de voorbije maanden."

Het filmpje kan een strafrechtelijk staartje krijgen, zegt Van Grieken. ,,Het verspreiden van racistische uitspraken is strafbaar. Bovendien werden kinderen aangezet om deze uitspraken te doen. Hier is duidelijk sprake van uitlokking, met het gebruik van minderjarigen als verzwarende omstandigheid. Het Vlaams Belang overweegt dus klacht in te dienen tegen de Gentse schepen."

Volledig scherm
Decruynaere wil met de video aandacht vragen voor de Dag tegen Racisme op 21 maart. © Facebook Elke Decruynaere
  1. Bijna niemand kent ze, maar deze tweelingzussen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    Bijna niemand kent ze, maar deze tweeling­zus­sen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    De Nederlandse tweelingzussen Raissa en Joyce de Haas (28) maken vanuit Londen furore met hun luxe en suikervrije frisdrankjes. De twee - geboren in Helmond, getogen in Antwerpen - richtten vijf jaar geleden Double Dutch Drinks op en verkochten al meer dan 10 miljoen flessen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de jonge ondernemers in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst gezet. ,,Wij waren nooit zo van het bier.’’