Volledig scherm

Vlaamse 'grappenmaker' doet valse melding van achtvoudige gezinsmoord

,,Acht doden in mijn huis!" Marie-Louise Minnebo (68) is nog boos op de 'grappenmaker' die zaterdagmiddag massaal de hulpdiensten naar haar huis in het Vlaamse Sint-Amandsberg had gestuurd. Hij meldde dat er een gezinsdrama was gebeurd en dat de buurt ontruimd moest worden. Dat meldt Het Laatste Nieuws

De bewoonster was gelukkig zelf niet thuis. ,,Ik zou helemaal in shock zijn van al die hulpdiensten plots voor mijn deur te zien." De politie rukte zaterdagmiddag massaal uit met een vijftal auto's en ziekenwagens, nadat de noodcentrale een erg verontrustende oproep had gekregen, iets voor 12.30 uur. ,,Er heeft zich een gezinsdrama afgespeeld. Daarbij zijn acht doden gevallen", klonk het. ,,Aan het einde van de oproep hoorden we gelach op de achtergrond, wat mogelijk wees op een flauwe grap", zegt politiewoordvoerster Valentine Van den Boogaerde. ,,Maar zo'n oproep moet je echt serieus nemen."

Quote

Ik kan er nu wel een beetje om lachen, maar tegelijkertijd maakt die flauwe grap me zo boos

Marie-Louise Minnebo, slachtoffer flauwe grap

Sirenes

Toen de politie en de ambulances ter plaatse kwamen, deed niemand open. ,,Uiteindelijk heeft mijn dochter Anita, die om de hoek woont, hen binnengelaten", gaat Marie-Louise verder. ,,In elke kamer, zelfs in mijn de stal, heeft de politie gekeken."

De politie verzekert dat ze er alles aan doen om de beller op te sporen. Er wacht de man naast de fikse rekening voor het onnodig optrommelen van al die hulpdiensten een boete en mogelijk een dagvaarding. ,,Ik hoop dat ze hem vinden", zegt Marie-Louise. ,,Waarom doet iemand nu zo iets? Acht doden hier in mijn huis. Ik woon al acht jaar alleen met drie hondjes. Ik kan er nu wel een beetje om lachen, maar tegelijkertijd maakt die flauwe grap me zo boos."

Straf onterecht 112 bellen

Ook in Nederland is misbruik van 112 strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op, ook als er anoniem gebeld is. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen en moeten opdraaien voor de kosten die gemaakt zijn als er hulpdiensten zijn uitgerukt. Ook kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden gestraft met een waarschuwingsbrief en/of doorverwijzing naar bureau Halt.