Vlaamse homo in Oeganda vreest voor zijn leven

De Belg die deze week in Oeganda werd gearresteerd op beschuldiging van 'homoseksuele handelingen' en gistermiddag op borgtocht vrij kwam, vreest voor zijn leven. Dat heeft Steven D. laten weten aan VTM Nieuws.

De Vlaming woont al een tijd in Oeganda. Hij werd zondagnacht thuis gearresteerd op beschuldiging van homoseksualiteit. Dat is verboden in het Afrikaanse land.

Gisteren kwamen Steven D. en zijn Keniaanse vriend - die ook was opgepakt - op borgtocht vrij. De Belg is voorlopig ondergedoken, zijn vriend is het land uitgevlucht.

Op woensdag 5 februari beslist de politie of er voldoende bezwarende elementen zijn om de zaak voor te leggen aan een onderzoeksrechter.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak met extra aandacht, omdat de feiten waarvoor de man werd opgepakt in België niet strafbaar zijn en vanwege het aspect van de mensenrechten.

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.