Volledig scherm
Deelnemers met borden en spandoeken tijdens een klimaatmars in Nederland. © ANP

Vlaamse scholen stellen klimaatmars verplicht

POLLLeerlingen van een aantal scholen in Vlaanderen moeten van de schoolleiding verplicht mee doen aan de wekelijkse klimaatmarsen. Onderwijsminister Hilde Crevits en de betrokken schoolbesturen stemmen er mee in. Tot nu toe spijbelden de meeste scholieren om aan de demonstraties mee te kunnen doen.

De woordvoerder van Crevits zegt in dagblad De Standaard dat het ministerie veel vragen kreeg over het klimaatspijbelen. ,,De ­minister heeft verduidelijkt dat een manifestatie of mars toegestaan is als buitenschoolse activiteit. Al mag het geen politieke manifestatie worden. Wij volgen gewoon de regels.” Onder meer twee scholen in de gemeente Beveren organiseren vrijdag een verplichte klimaatmars.

Volgens onderwijskoepel GO! ‘overstijgt het klimaat de politiek’, zegt een woordvoerder in Het Nieuwsblad. Leerlingen van de scholen die deelname verplichten maar afwezig zijn, worden beschouwd als spijbelaar.

Niet alle ouders zijn ingenomen met het besluit. De partij Vlaams Belang wil dat de minister een onderzoek doet naar ‘de politieke instrumentalisatie van onschuldige leerlingen'.

Poll

Verplichte deelname klimaatmars is goed idee

 • Jazeker (8%)
 • Absoluut niet (92%)
2453 stemmen
 1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

  Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

  Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
 2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

  Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

  Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.