Vlam in de pan bij Grieks protest tegen akkoord

VideoDe politie in de Griekse hoofdstad Athene heeft traangas ingezet tegen demonstranten die woensdag de straat op zijn gegaan uit protest tegen het akkoord met de Eurotop.

Volledig scherm
Oproerpolitie tussen de vlammen, nadat betogers brandbommen naar hen hebben gegooid. © reuters
Volledig scherm
Een arrestant wordt klemgezet tegen een rolluik van een winkel. © epa
Volledig scherm
© AP

Dat gebeurde nadat betogers petroleumbommen naar agenten hadden gegooid. De demonstratie verliep in eerste instantie rustig, tot zich een groep van ongeveer tweehonderd betogers bij de protestmars voegde met schijnbaar minder vreedzame bedoelingen.

Honderden betogers vluchtten toen de relletjes uitbraken. In het parlementsgebouw debatteert het Griekse parlement over het Europees akkoord. Na het debat wordt er gestemd, mogelijk is dat pas na middernacht.

Tsipras dreigt met aftreden
Meer dan de helft van het bestuur van Syriza, de partij van de Griekse premier Alexis Tsipras, wijst het akkoord af dat de premier maandag met Europese geldschieters sloot. Van de 201 bestuursleden in het Centrale Comité hebben er 107 het akkoord woensdag als ,,een vernedering van het Griekse volk'' afgedaan, meldde het Spaanse persbureau Europa Press.

Tsipras heeft zijn partijgenoten in het parlement woensdag te verstaan gegeven dat hij moeilijk premier kan blijven als zij hem niet steunen. Hij heeft betoogd zich verplicht te voelen het nare akkoord uit te voeren, omdat het land dan weer noodkrediet krijgt en hij over kwijtschelding van schulden kan gaan onderhandelen. 

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
Een betoger is voor het monument van de onbekende soldaat op de grond gaan zitten. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement