‘Vliegende Fransman’ slaagt in tweede poging Kanaal-oversteek

VideoDe Franse flyboard-uitvinder Franky Zapata is met succes Het Kanaal overgevlogen. Dat mislukte tien dagen geleden tijdens het bijtanken op een schip, halverwege het traject.

Franky Zapata vertrok om 08:15 uur op zijn “flyboard” vanuit Sangatte in het noorden van Frankrijk. Zo'n 20 minuten later landde de 40-jarige Fransman in St. Margaret’s Bay. Daarmee was hij ‘breaking news’ voor de Britse publieke omroep BBC.  

Tranen

De Fransman vloog op een hoogte van zo'n 15 tot 20 meter over het 35 kilometer brede Nauw van Calais. De voormalige jetski-kampioen landde al zwaaiend vanaf zijn board naar de mensen die hem onthaalden. Volgens Zapata bereikte hij een topsnelheid van tussen 160 en 170 kilometer per uur.

Volledig scherm
Franky Zapata op zijn flyboard vlak voor de landing op het strand van St. Margaret's Bay bij Dover. © AFP

“De laatste vijf tot zes kilometer heb ik er echt van genoten. Of dit een historische gebeurtenis is of niet, ik ben niet degene die dat beslist, de tijd zal het leren. We hebben drie jaar geleden deze machine gefabriceerd en zijn er nu Het Kanaal mee overgestoken”, vertelde een huilende Zapata aan verslaggevers bij aankomst. 

Zijn board werd voortgestuwd door vijf mini-turbomotoren waarmee tien minuten gevlogen kon worden voordat de brandstof moest worden aangevuld. Dat gebeurde midden op zee vanuit een schip. 

Een eerdere poging op 25 juli mislukte door deining tijdens het bijtanken. De 40-jarige Fransman zei daarover dat hij het gas op het verkeerde moment losliet en daardoor in het water viel. Zijn recordpoging haalde hij daardoor niet. ,,Een enorme teleurstelling, maar hij zal het zeker nog een keer proberen”, verklaarde een teamlid na afloop. 

Volledig scherm
Franky Zapata's echtgenote Krystel (M) in Sangatte tijdens het verlossende telefoontje van haar man vanuit Engeland. © AFP

Bekijk hieronder de poging die Franky Zapata tien dagen geleden ondernam:

Volledig scherm
Franky Zapata bij het opstijgen met zijn ‘flyboard’ in Sangatte. © AP
Volledig scherm
Begeleid door drie helikopters bereikt Franky Zapata (kleine stip boven zee) de Britse kust bij Dover. © REUTERS
  1. Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmettingsgevallen
    Liveblog

    Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmet­tings­ge­val­len

    Nederlanders die vanuit de Chinese provincie Hubei geëvacueerd worden, moeten minimaal twee weken op eigen kosten in quarantaine blijven. Nederland onderzoekt verder de mogelijkheden om twintig Nederlanders uit het Chinese Wuhan te evacueren. Het coronavirus heeft een ongekende chaos veroorzaakt in de miljoenenstad. In China zijn al 106 doden te betreuren. In Nederland is de hoogste waakzaamheid van kracht voor het virus. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.