Een vliegtuig van Flybe stijgt op in Manchester.
Volledig scherm
Een vliegtuig van Flybe stijgt op in Manchester. © REUTERS

Vliegmaatschappij Flybe kopje onder, meer faillissementen dreigen

De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe verkeert op het randje van faillissement. De luchtvaartmaatschappij had al langer financiële problemen. De virusperikelen hebben Flybi het laatste zetje gegeven. 

De ongeveer 75 toestellen van de noodlijdende onderneming blijven aan de grond. Klanten die nog moeten vertrekken, worden verzocht om niet naar het vliegveld te komen. Reizigers die gisteravond in Glasgow al in een vliegtuig zaten dat naar Birmingham zou vertrekken, moesten weer uitstappen. 

Flybe, dat al langer in zwaar weer verkeerde, verzorgde ruim de helft van alle regionale Britse vluchten buiten Londen en was actief op meer dan 80 luchthavens. Meer dan 2000 medewerkers dreigen nu op straat te belanden. De maatschappij werd vorig jaar nog uit de brand geholpen door een kapitaalinjectie van onder meer Virgin Atlantic, maar moest in januari van dit jaar weer aankloppen voor hulp. Dat weigerde de regering. De laatste weken zag het bedrijf het aantal boekingen door de uitbraak van het coronavirus hard teruglopen.

Noodmaatregelen

Door de angst rond het coronavirus hebben luchtvaartmaatschappijen al noodmaatregelen genomen. Zo moeten leidinggevenden bij Virgin met minder salaris genoegen nemen en worden werknemers aangespoord om onbetaald verlof op te nemen. EasyJet en Ryanair hebben onder meer honderden vluchten naar Italië geannuleerd.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben deze week een onderhoud met president Donald Trump om de effect van het coronavirus op de luchtvaart te bespreken. Er wordt in de VS meer binnenlands gevlogen dan naar het buitenland. Meerdere maatschappijen, waaronder Alaska en United Airlines, proberen klanten te verleiden om alsnog te boeken door omboekingskosten de komende maanden kwijt te schelden en de ticketprijzen te verlagen.

Flybe is niet de enige luchtvaartmaatschappij met financiële problemen. Eerder gingen al Monarch Airlines, Air Berlin en Wow Air kopje onder. Ook touroperator Thomas Cook, die eigen vliegtuigen had, ging onlangs failliet.

  1. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.