Volledig scherm
Wie vliegangst heeft kan doodsangsten uitstaan bij turbulentie. © AFP

'Vliegtuigen krijgen vaker last van turbulentie door klimaatverandering'

Vliegtuigen boven de Atlantische Oceaan krijgen vaker te maken met zware turbulentie door klimaatverandering. Volgens onderzoeker Paul Williams van de Britse universiteit van Reading zal het aantal gevallen van hevige turbulentie zelfs fors stijgen en twee tot drie keer vaker voorkomen dan nu.

Turbulentie ontstaat – heel simpel gezegd – door op of neerwaartse luchtstromen. Vergelijk het met putten in de weg: net als een auto ‘hobbelt’ een vliegtuig hier overheen. Gevaarlijk is het niet. Voor de meeste passagiers is lichte turbulentie niets meer dan het schudden van het vliegtuig maar wie vliegangst heeft kan letterlijk doodsangsten uitstaan.

Wolkenloos

De toename van de turbulentie heeft te maken met de grotere hoeveelheid CO2 in de lucht en de snelheidsverschillen tussen de luchtlagen. Wetenschappers analyseerden computersimulaties van turbulentie bij een wolkenloze hemel op de Noord Atlantische route tussen Europa en Noord-Amerika. Williams onderzocht vooralsnog alleen de situatie in de winter want dan is de kans op turbulentie het grootst. 

Uit het onderzoek blijkt dat lichte turbulentie gemiddeld zal toenemen met 59 procent, de ernstige turbulentie met 149 procent. Ondanks de toename zal echt zware turbulentie niet vaak voorkomen, stelt de onderzoeker in de Washington Post. Maar ook lichtere vormen van turbulentie kunnen vervelend zijn. Zo hebben piloten meer brandstof nodig wanneer zij turbulentiegebieden moeten ontwijken.

  1. Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad
    video

    Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad

    Een 44-jarige Brit klaagt de Engelse reisaanbieder Jet2Holidays aan, omdat het bedrijf hem niet waarschuwde voor de gevaren in het waterpark bij een Spaans hotel. Graham Hyde liep ernstig rug- en nekletsel op nadat een flink uit de kluiten gewassen kind tijdens het maken van een bommetje keihard op zijn hoofd belandde. ,,Als ik had geweten hoe riskant het bij de uitlaat van een waterglijbaan is, was ik daar nooit in gegaan'', aldus het slachtoffer.